01 mai 2017

Junichirō Tanizaki "The Makioka Sisters"

Raamatus kirjeldatud sündmused algavad Jaapanis, Osakas vahetult enne Teise maailmasõja algust ning lõppevad 1941. aastal. Loo keskmes on Makioka perekonna neli õde:
Tsuroko on neljast vanim ja nö. peamaja perenaine. Tema abikaasa Tatsuost sai pärast Makiokade isa surma perekonna pea. Peamaja heakiiduta suuremaid otsuseid vastu ei võeta.
Sachiko on Makioka perekonna nö. harumaja perenaine, ta on abielus Teinosukega ning neil on tütar Etsuko. Kuigi traditsiooniliselt peaksid nooremad, vallalised õed elama peamajas, siis eelistavad Yukiko ja Taeko olla koos Sachiko perekonnaga.
Yukiko liigub vanatüdruku staatuse poole, ta on juba 30 ja ikka veel vallaline. Väljaspool pereringi on ta väga uje ja arg. Varasematel aastatel tehti talle palju abieluettepanekuid, kuid need lükati kõik tagasi ja nüüd pole enam palju soovijaid järel.
Taeko (pereringis Koi-san) on õdedest noorim ja moodsaim. Ta on juba 25 ja ootab, et Yukiko ometi abielluks. 
Kuigi raamatu sündmused toimuvad poliitliselt keerulisel ajal, siis sõda mainitakse vaid möödaminnes, lugu keskendub perekonnale ja jutustajaks on Sachiko. Põhiliiniks on Yukikole sobiva mehe leidmine, kuid pere standardid on väga kõrged ja igat kandidaati uuritakse äärmise põhjalikusega, vastastikkusest meeldimisest ei piisa. Vastaspool on sama põhjalik ja nii peab Yukiko vastama küsimustele aastatetaguse skandaali kohta, esitama kopsuröntgeni tõestamaks, et ta pole haige ning andma veenva selgituse laubal oleva tumeda laigu kohta. Läbi raamatu kohtume mitmete rohkem või vähem sobivate kandidaatidega.
Mitu korda alustatud ja käest ära pandud raamat, kuidagi ei saanud vedama, kuid viimasel korral sain sellest surnud punktist üle ja siis oli juba raske käest ära panna. Stiili poolest aeglane ja põhjalik, autor kirjutab imekaunilt isegi pisasjadest, juhulikest kohtumisest ja kirsiõite imetlemisest. Minu jaoks pakkus see huvitava sisepilgu (kadunud) Jaapani kultuuri ja maailma, kuid eelkõige on siiski tegemist perekonna ja inimeste vaheliste suhete looga.  
 
pealkiri: "The Makioka Sisters"
autor: Tanizaki, Junichirō
 keel: inglise
kirjastus: Perigee Trade
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 530
ilmumisaasta: 1981 (esmatrükk 1943)
ISBN-10:
0399505202
ISBN-13: 9780399505201

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4.5/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar