15 veebruar 2016

Art Spiegelman "The Complete Maus: A Survivor's Tale"

"Maus" on Art Spiegelmani graafiline novell, mis ilmus aastatel 1980 - 1991 ning toetub autori isa, Vladeki, Poola juudi mälestustele holokaustist. Raamatus jooksevadki paralleelselt kaks liini  - isa mälestused Teise maailmasõja eelsest- ja aegsest elust/üleelamisest ning autori intervjuud oma isaga. Novelli pildid on mustvalged ja juute on neil kujutatud hiirtena, natse kassidena, poolakaid sigade ning prantslasi konnadena.
Lühidalt öeldes on "Maus" äärmiselt mõjuv teos. Pildivormis esitatud juutide kannatuste lugu on kohati isegi hirmsam kui tekstina kirja pandud. Autor on kõvasti vaeva näinud ning esialgselt lakoonilisena mõjuvad pildid kannavad tegelikult palju infot. Näiteks on seal pilt, kus isa räägib, et sel ajal kui teda võis ka sakslaseks pidada, siis ta naine nägi rohkem juudi moodi välja ning pildil on näha, et naishiirel on silmnähtavalt pikem saba. 
Intervjuude toimumise ajaks oli kirjaniku ema juba surnud ja vestlustest isaga tuleb välja, et emagi oli vangilaagris ning kirjutas oma mälestused hiljem päevikusse. Kahjuks olid need hävitatud, muidu oleks ema kogemusi olnud huvitav lugeda ning isa omadega võrrelda, eriti just neid olukordaes, mil nad koos olid. 
Surmalaagrite õuduste kõrval on kurb lugeda, kuidas Art ja Vladek omavahel läbi ei saa. Tundub, et nende vahel oli nii palju valu, valestimõistmisi ja ütlematajätmisi. Ma loodan nende endi pärast, et nad said oma "lõpetatuse".
Isegi kui te muidu graafilisi novelle ei armasta (ma ise ei fänna neid eriti ja olen vaid üksikuid lugenud), siis "Mausi" soovitan küll lugeda. Kui mitte millegi muu pärast, siis puhtalt seepärast, et  "Maus" sai 1992. aastal Pulitzeri auhinna, olles sellega esimene graafiline novell, mis selle kunagi võitnud.

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles:"Die vollständige Maus"

Goodreadsi hinnang: 5/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar