26 oktoober 2022

T. Kingfisher "Nettle and Bone"


Kahe suure kuningriigi vahel asub kolmas, mis on nii pisike, et selle valitsejad peavad oma poliitlilisi samme väga hoolikalt ja põhjalikult kaaluma. Emmakumma suurema naabri ärritamine, võib lõppeda sissetungiga. Väikese riigi kuninglikus peres on kolm tütart - Damia, Kania, Marra - ja rahu säilitamise nimel antakse neist vanim, põhjapoolse kuningriigi troonipärijale naiseks. Kahjuks juhtub printsessiga õnnetus ja ta sureb. Lesk on lahkesti valmis järjekorras järgmise õega abielluma ja nii saadetaksegi Kania põhja poole teele. Noorim õde Marra saadetakse kloostrisse elama, nö. hoiule, mitte nunnaks.
Marra elab kloostris rahulikku ja õnnelikku elu. Oma õde näeb ta uuesti alles aastaid hiljem, mil Kania käest tuleb röömusõnum, et ta on oma esiklast sünnitamas. Marra läheb selle suure sündmuse auks kohale ja pärast reisi, jälle kloostrisse tagasi. Aastad mööduvad ja järgmine kord näeb Marra Kaniat oma õetütre matustel ning kuuleb ta abielust hirmsaid detaile. Kuigi Kania ja Marra pole kunagi eriti hästi läbi saanud, otsustab Marra, et tal tuleb õemehega midagi ette võtta. Nii asubki ta lahendust otsima...
Algus on siiski väga veider, sest Marra istub kuskil augus ja ehitab kontidest koera. Kõlab kummaliselt, aga soovitan teil end neist lehekülgedest lihtsalt läbi närida, sest  siis hakkab lugu päriselt jooksma ning lõpuks saate ka algusest aru. 
Raamat on täis toredaid tegelasi ja head huumorit. Marra oli oma ohkimisega küll natuke tüütu, aga usutav tegelane. Kujutage ise ette, et olete suurema osa oma elust kloostris kududes ja tikkides aega veetnud ja nüüd on äkki vaja kangelast mängida? On ju loogiline, et teil pole hädaolukorras hakkamasaamiseks vajalikke oskusi ja kriisis kurdate. Kuid minu ülim lemmik oli kana, kelle sees istus deemon. 
Alustasin lugemist ilma igasuguste ootusteta ja üllatusin meeldivalt. Esimese hooga jäi mulje, et tegemist on muinasjuttudest kokku pandud segapudruga, kuid põhjalikumal analüüsimisel suutsin tuvastada vaid ühe, kindlalt muinasjutust võetud elemendi ja selleks on ristiema. Palju oli tuttavana mõjuvaid detaile, kuid kus ja kas ma neid ka kuskilt päriselt lugenud või näinud olen, ma küll öelda ei oska.
Oli lahe lugemine ja kas ma kana juba mainisin?
 
pealkiri: "Nettle and Bone"
autor: Kingfisher, T. 
kirjastus: Titan Books Ltd.
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 416
ilmumisaasta:
2022
ISBN-10: 1789098270
ISBN-13: 9781789098273

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar