14 juuni 2020

Nina George "Väike prantsuse restoran"


Sakslanna Marianne on kuuekümneaastane naisterahvas, kes on pikalt halvas abielus kannatanud. Ta otsustab lõpuks ometi ohjad enda kätte võtta ning midagi ise otsustada - nimelt end ära tappa. Ta hüppab Pariisis jõkke, kuid loomulikult ta päästetakse (sest kui peategelane juba alguses surma saab, siis pole ju mõtet edasi kirjutada). Marianne pannakse enesetapukatse järel haiglasse, kuid selle asemel, et sealt tagasi abikaasa juurde minna, põgeneb ta bretooni kalurikülla maagilist kohta otsima.
Milline suurepärane algus, kas pole? Juba peategelase valik tundus õnnestunud, sest tavaliselt keskendutakse raamatutes nooremate inimeste õnne-armastuse otsingutele. Kuid neis lugudes peab olema natukenegi tõepärasust ja Marianne lugu tundus mulle täiesti uskumatuna. Ta külla kohalejõudmine oli veel võimalik, kuid ülikiire edulugu ning asendamatuks muutumine, ei  mõjunud isegi žanri piires usutavana.
Vaimselt vägivaldsest abielust väljatulemine, keeleõpe ning "jumalannaks" moondumine ei toimu üleöö. Arvan, et kui autor oleks uue eluga kohanemise protsessi kirjeldanud natukenegi reaalsemas tempos, siis oleks ka arvamus raamatust parem olnud, sest nagu ma eelpool kirjutasin, mulle meeldis mõte keskealise inimese uuesti elu alustamisest. Praegu läks kõik liiga kiirelt ja kergelt.
Teised arvustajad on seda raamatut Goodreadsis kiitnud, kuid mina seda kahjuks soovitada ei julge. 

pealkiri: "Väike Prantsuse restoran"
autor: George, Nina
tõlkija: Räni, Krista
keel: eesti
kirjastus: Varrak
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 229

ilmumisaasta: 2020
ISBN: 9789985348192

inglise keeles: "The Little French Bistro"
saksa keeles: "Die Mondspielerin

Goodreadsi hinnang: 1.5/5 

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar