23 veebruar 2015

Rhonda K. Garelick "Mademoiselle: Coco Chanel and the Pulse of History"

Gabrielle (Coco) Chanel (1883 – 1971) on eelmise sajandi üks tuntumaid inimesi ja seepärast on tema elulugusid ilmunud päris palju. Käesolev jõudis lugejateni eelmisel aastal ning on autori sõnul põhjalikum ja täpsem kui eelmised. Kuna ma pole Chaneli kohta enne midagi lugenud, siis ei oska ei kinnitada ega ümber lükata, aga kokkuvõtlikult sain Garelicki raamatust teada järgmist:
Chaneli lapsepõlve kohta on vähe teada ning teadaolevassegi tuleb suhtuda teatud skeptitsismiga, sest ta tahtis oma päritolu unustada ja vassis päris kõvasti. Autor mainib juhuseid, kus Chanel lasi biograafidel teatud osa raamatutest välja võtta, sest ta tahtis seda fakti oma mineviku kohta varjata. Kindel on, et ta oli vaesest perest ja veetis mingi osa oma lapsepõlvest nunnade hulgas.
Ta töötas end ise üles (algkapitali sai oma tollaselt armukeselt) ning muutis naiste moodi kardinaalselt, vabastas nad korsettidest ning asendas riided mugavamatega. Mulle meeldis ta mõte, et riided peavad olema mitte ainult väljast ilusad, vaid ka seestpoolt head kanda. Kratsivad materjalid Chaneli kollektsiooni ei kuulunud. Teine tähelepanuväärne fakt on Chaneli suhtumine oma riiete kopeerimisse, kui teised moedisaneirid olid sellele rangelt vastu ja püüdsid seda nii palju kui võimalik vältida, siis Chanel nägi vaeva, et koopiad oleksid võimalikult originaalilähedased. Küllap oli see omamoodi reklaamitrikk.
Chanel oli lähedalt seotud aristokraatide ning paljude kuulsate inimestega ja kohandas oma elulugu vastavalt sellele, kellega ta parasjagu magas.
Chanel ei varjandud oma juudivaenulikkust ning oli Teise maailmasõja ajal natside pooldaja. Pärast sõda läks ta pensionile ja vabatahtlikusse pagendusse.
Endised kolleegid kirjeldavad teda inimesena, kes pidas oma arvamust ainuõigeks. Teistest rääkist ta halvustavalt.
Oma alluvatelt ootas ta tööle tulles isiklike murede ja probleemide ukse taha jätmist, nendel polnud töö juures kohta.  
Milline mulje mulle Chanelist raamatu põhjal jäi? Ta oli kahtlemata tugev ja andekas naine, kes suutis vaesusest välja rabeleda ja palju saavutada. Atraktiivne - jah. Meeldiv - ei. Jäi mulje, et autor austas ja vaatas Chaneli poole üles, aga inimesena ta talle ei meeldinud.

Chanel ise on öelnud: "To be irreplaceable, you must be different." ja seda ta kindlasti oli.

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

*Raamatust on pärit vaid need tsitaadid, mille järel on märgitud lehekülje number, ülejäänud on internetist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar