14 jaanuar 2014

Hilary Mantel "Wolf Hall"


1520ndate Inglismaal on keerulised ajad. Kuningas Henry VIII on meessoost pärijata ja kavatseb oma abielu annuleerida, et uue silmarõõmu Anne Boyleniga abielluda. Paavst ja suurem osa Euroopast seda plaani ei toeta. Kardinal Wosley võitleb kuninga huvide eest, kuid kahjuks ei saavuta ta tulemust nii kiiresti kui valitsejale meelepärane oleks ning Henry otsustab asja ise lahendada. Wosley, kes oli senini kuninga suurim usaldusalune, kaotab ametikoha ning tema asemele tõuseb madalat päritolu Thomas Cromwell. Henry abielu tühistatakse ning ta abiellub Annega, kuid loodetud pärija jääbki tulemata.
Kuigi ma loomulikult olen Henry VIIIndast ja tema kuuest naisest ajalootundides kuulnud, polnud ma neist midagi ilukirjanduslikku lugenud, seega puudusid mul ka igasugused eelarvamused. Temaatika on huvitav, kuid seda raamatut on raske lugeda, kirjaniku lauseehitus on tavapärasest erinev ning mitte eriti voolav, ta rõhutab pisiasju, mis esmapilgul tähelepanu ei väärigi. Kui ma ta kirjutamisstiiliga lõpuks ära harjusin, siis oli juba raske käest ära panna.
Kui te olete valmis raskustega võitlema ning ajalugu huvitab, siis soovitan kindlasti lugeda. Ärge ainult oodake midagi telesarja "The Tudors" sarnast, sest võrreldes tv-showga on raamat väga kuiv ning Henry oluliselt ümaram. 
See on Manteli Tudori triloogia esimene raamat ning võitis 2009. aastal Bookeri auhinna.

inglise keeles: "Wolf Hall"
saksa keeles: "Wölfe"


4 kommentaari:

  1. Selle raamatu eestikeelne tõlge on täiesti kohutav, seega ei soovvitaks ma seda lugeda meie kodukeeles. Teine tähelepanuväärne asi millega tuleb harjuda, et kõigi nimi on Thomas ning alguses võivad nad sassi minna.

    VastaKustuta
  2. Jah, udukogu, see Thomase asi oli tõesti segadusse ajav!
    Tõlke osas ei oska kaasa rääkida, aga puhtast huvist võtan raamatukogust inglise keelese nüüd ka :)

    VastaKustuta
  3. Mina närisin end ka sellest läbi, haakima ei hakanudki, ju ma ei saanudki reele. Ega ei oska sulle ka soovitada midagi kõigi 6 naise kohta, The Other Boleyn Girl tuleb esimesena meelde, ja olen kindel, et ma olen Anne Boleyninst veel midagi lugenud, a hetkel ei memoreeru Aga nüüd on mul hõlpsam sinu lugemisjärge pidada - sain täna oma uue "mänguasja" kätte - Kindle Paperwhite'i ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Palju õnne Kindle puhul!
      Aitäh soovituse eest, see "The Other Boylen Girl" oli mul isegi kunagi lugemiseks olemas, aga tookord kohe üldse ei sobinud. Võibolla peaks uuesti proovima, aga enne üritan end selle sarja teisest raamatust läbi närida. Ehk on parem, st lihtsam.

      Kustuta