01 mai 2024

Eva Frantz "Sinine villa" (I)


Kaks noort sõidavad peolt koju ja ühtäkki on autotulede valgusvihus väike poiss. Laps juhatab ehmunud paari lähedalasuva sinise maja juurde, kus nad leiavad põrandal lebava vigastatud naise.
Selgub, et hinge vaakuv naine on blogimaailmas tuntud kui Sinise villa Becca, kes kirjutab oma postitusi Ilon Wiklandi laadsest nostalgilisest ja harmoonilisest kodust. Kuigi negatiivsed kommentaarid kuuluvad blogipidamise juurde, on ta viimasel ajal saanud lausa tapmisähvardusi. Juhtumit asub uurima politseinik Anna Glad, kelle isiklik elu on kõike muud kui klantspilt. 
Oli põnev ning autor oli mu arvates sotsiaalmeedia pahupoolt väga hästi tabanud. Kuid kohati ka väga jõhker. Lugesin lennukis ja vahepeal kui asi liiga karmiks läks, vaatasin kerget naistekat vahele ja lugesin edasi. Kahjuks sai raamat enne läbi kui lend, nii et istusin seal ootuses, et saan kojujõudes järgmise osa võtta, kuid siis avastasin oma suureks pettumuseks, et olin selle Eestist ostmata jätnud. Eks ma pean nüüd ootama kuni raamat minuni jõuab ja sarja edasi lugeda saan.

pealkiri: "Sinine villa"
autor: Frantz, Eva
tõlkija: Okas, Kadri
kirjastus: Rahva Raamatu Kirjastus
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 328
ilmumisaasta: 2022 (esmatrükk 2017)

ISBN-13: 9789916140581

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5 

28 aprill 2024

Seppo Zetterberg "Reisimuljeid vanadest Baltimaadest: rändurid, postitõllad ja supelasutused Balti provintsides 18. ja 19. sajandil"


Kujutage ette, et tahate 17. sajandil Saksamaalt või Venemaalt Eestisse jõuda? Hädasti oleks vaja, aga laevaga ei saa ning lennukeid pole veel leiutatud (mis muidugi tähendab, et tolleaegsed reisijad ei osanud neist ka puudust tunda). 
Ajaloos kirjeldatakse tihti, kuidas inimesed tõllas punktist A punkti B reisivad ja mind pani alati imestama, kuidas nad vastu pidasid. Zetterberg teeb selle teekonna natuke "talutavamaks" ja selgitab, kuidas tolleaegne "ühistransport" tegelikult toimis. 
Sarnaselt tänapäevale ei reisitud üksnes ameti-või pereasjus, mõnikord viis reis inimesi randa suve ja puhkust nautima või hoopis teise riiki ostureisile. Ma nii naersin, et ajad on küll muutunud, aga mured mitte - isegi siis oli vaja välja mõelda, kuidas mitte liiga palju osta või siis tollist läbi minnes loota, et sind kinni ei peeta ja maksu maksma ei panda.
Reisimise osa oli väga huvitav, nii protsessi kui reisijate kogemuste osas, eks ikka tahad ju teada, kuidas välismaalased meie esivanemaid kirjeldasid. Oli tore lugemine ja soovitan teilegi!

pealkiri: "Reisimuljeid vanadest Baltimaadest: rändurid, postitõllad ja supelasutused Balti provintsides 18. ja 19. sajandil"
autor: Zetterberg, Seppo
tõlkija: Olesk, Sirje
kirjastus: Varrak
formaat:
 kõvakaaneline 
lehekülgede arv: 239
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789985357620

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5

***Suur tänu kirjastusele Varrak!

26 aprill 2024

Steve Cavanagh "Kolmteist"


Usa kohtutes rakendatakse vandemeeste süsteemi, kus otsuse kohtualuse süü(tuse) üle teevad kogukonnast pärit inimesed. Sadade kohalekutsutute seast otsitakse just neid, kes oleksid oma arvamuses neutraalsed, kuid samas nii prokuratuuri, kui kaitse arvates piisavalt mõjutatavad, et otsust just neile soovitavas suunas teha. Ja nüüd kujutage ette, et sellest ülitihedast sõelast pääseb läbi keegi, kes ei peaks seal mitte olema. 
Steve Cavanaugh "Kolmteist" mängibki mõttega, et mõrvar smugeldab end vandekohtunikuna just sellele protsessile, kus süütu mees tema sooritatud mõrvade pärast kohtupingis istub. Harukordne on see, et lugeja teab seda juba algusest peale ning jälgib kõrvalseisjana, kuidas kaitseadvokaat Eddie Flynn tõele jälile jõuab. 
Eddie on endine pisisuli, nüüd advokaat ning see on kokku äärmiselt nauditav kooslus, sest tema eelmine amet andis talle teadmisi, mida koolis ei õpetata. 
Mulle väga meeldis. Huvitav ja õudne samaaegselt. Tahan kindlasti ka teisi sarja raamatuid lugeda, võimalusel alustan esimesest.

pealkiri: "Kolmteist"
autor: Cavanagh, Steve
tõlkija: Riikoja, Kaja
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 366
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789916703977

inglise keeles: "Thirteen"
saksa keeles: "Thirteen"

Goodreadsi hinnag: 4.5/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***

25 märts 2024

Ann Patchett "Tom Lake"


2020. aasta kevad-suvi Michiganis. Lara kolm täiskasvanud tütart tulevad koju koroonavarju ja paluvad, et ema räägiks neile (jälle) lugu oma noorpõlve suurest armastusest Peter Dukest. Duke ja Lara mängisid koos Thorthon Wilder "Our Town" ("Meie linn") lavastuses. Selle näidendi sisu ja raamatu sündmustik on omavahel väga tihedalt seotud ja esimest tundmata, ei mõista täielikult ka teist. Ma lugesin näidendi kohta internetist juurde ja üldjoontes sai aru, kuid usun, et paljugi jäi märkamata. 
Kirjanik liigub Lara noorpõlve ja tänapäeva ajaliini vahet, aga ei tee üleminekut kuidagi selgeks. Iga kord pead natuke lugema, enne kui aru saad, millal need sündmused toimuvad ja see vähendas lugemiselamust. Mulle meeldis mineviku osa rohkem, see oli nii mõnus soe ja suvine, ujumist, päikest, kirsse ning esimest armastust täis. Täiskasvanud Lara mind enam nii väga ei huvitanud, kuid selleta poleks lugu täielik olnud.
Lugema asudes eeldasin ka raamatut, mis puudutab koroonaaega, sest tänapäevased sündmused toimuvad ju 2020. aastal, kuid pandeemiat mainitakse möödaminnes, vaid paari lausega. Näiteks kommentaar, et ei saa rahvarohket pulmapidu pidada. Karantiini kogenu saab sellest aru, aga aastate pärast läheb see märkus täiesti kaduma. 
Üldjoontes jäi lugemiselamus eelpool kriitika tõttu keskpäraseks. 

pealkiri: "Tom Lake"
autor: Patchett, Ann
kirjastus: Harper First
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 309
ilmumisaasta: 2023

ISBN-10: 006332752X
ISBN-13: 9789916125151

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Der Sommer zu Hause"

Goodreadsi hinnag: 3/5 



24 märts 2024

Annabel Monaghan "Same Time Next Summer"


Wyatt oli Sami teismeliseea suur armastus. Loomulikult arvasid nad, et jäävad elu lõpuni kokku, kuid suhe purunes ja nüüd neliteist aastat hiljem on Sam Jackiga kihlatud ning valmistub pulmadeks. Just nüüd ristub ta tee uuesti Wyattiga (kes on vahepeal kuulsaks-rikkaks saanud ning pole kunagi Sami unustanud).
Täpsed süžeedetailid polegi siinkohal tegelikult olulised, sest kui ütlen, et see on täpselt selline raamat, mis oleks justkui sama autori Nora sulest ilmunud, siis saavad need, kes "Nora kaldub stsenaariumist kõrvale" lugenud, aru, mida ma mõtlen ja oskavad arvata, kuidas kogu lugu edasi areneb. Neile, kes pole Nora raamatut lugenud, selgituseks, et ta kirjutas romantikakanalile stsenaariume ja need käisid kõik kindla kondikava järgi, stsenaristil tuli vaid lüngad täita. 
Sama põhimõtet kirjandusse üle kandes ongi tulemuseks cozy, kerge ja ettearvatav lugemine, täpselt selline, et võtad reisile kaasa, loed kohapeal läbi, aga jätad raamatu hotelli maha, sest ei näe vajadust koju tagasi tuua. Meelelahutuseks sobib, aga kui lugemata jätate, pole ka suurt midagi kaotanud, sest eelpool mainitud kondikava tõttu olete seda lugu erinevates variatsioonides juba palju kordi lugenud.
Nora raamat meeldis mulle väga, sest see oli lõbus ja peategelane oskas enda üle naerda, käesolev on oluliselt nõrgem. Lugesin läbi ja paar nädalat hiljem on juba raske detaile meenutada.

pealkiri: "Same Time Next Summer"
autor: Monaghan, Annabel
kirjastus: G. P. Putnam's Son
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 320
ilmumisaasta: 2023

ISBN-10: 059354496X
ISBN-13: 9780593544969

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 3/5

23 märts 2024

Lydia Sandgren "Kogutud teosed"


Teismeliseeast sõbrad Martin ja Gustav. Esimene neist on kirjaniku-, teine kunstnikuhakatis. Martin unistab oma suurest teosest küll edasi, kuid taipab, et pere unistustega ülal ei pea ning alustab koos sõbraga kirjastusäri. Gustavist saabki kuulus kunstnik. Liimiks kahe mehe vahel on Cecilia - Martini naine ja Gustavi muusa. 
...kuid ühel päeval on Cecilia kadunud ja keegi ei tea, mis temast sai või kuhu ta läks. On ta elus või surnud? Ja mõnes mõttes keegi ei hooli ka, elu läheb ju edasi. Mina ka ei hoolinud, sest ta ei meeldinud mulle eriti, oli selline külm, kauge ja kummaline tegelane.
"Kogutud teosed" väljendab mu jaoks igapäevase elu ilu. Lydia Sandgren oskab isegi toidutegemisest ja töölkäimisest nii kaasahaaravalt kirjutada, et loed ja naudid. Mulle meeldis, kuid tundsin, et pean tarbima väikestes kogustes, see pole raamat, mida ühe hooga läbi lugeda suudan. Meeleolult meenutas mulle natuke varasemalt loetud Ewald Arenzi "Suurt suve", sest siingi on kesksel kohal suureks kasvamine ja oma koha ning suuna leidmine. Julgen öelda, et kui meeldis üks, siis meeldib ka teine.

pealkiri: "Kogutud teosed"
autor: Sandgren, Lydia
tõlkija: Mäe, Ene
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 688
ilmumisaasta: 2022

ISBN-13: 9789916125410

inglise keeles: "Collected Works"
saksa keeles: "Gesammelte Werke"

Goodreadsi hinnag: 5/5

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***

31 detsember 2023

2023. aasta kokkuvõte

Eelmine aasta algas väga edukalt, oli mitmeid plaane, kuid siis läks kõik allamäge, sest mõnikord on elus hetki, mil lihtsalt lugemine ei sobi. Siiski sain lõpuks päris korraliku hulga raamatuid kokku ja tagasivaadates lugesin palju häid teoseid. 
Suur tänu kirjastustele Eesti Raamat ja Varrak, et nii häid raamatuid avaldate ja neid minuga jagate. 

1. Isabel Allende "Violeta"
9. Dan Jones "The Templars: The Raise and Spectacular Fall of God's Holy Warriors" e.k. "Templirüütlid. Issanda sõdalasmunkade tõus ja langus" 
11. Kathryn Stockett "The Help" e. k. "Koduabiline"
50. Annabel Monaghan "Nora Goes Off Script" e.k. "Nora kaldub stsenaariumist kõrvale"
53. Ben Aaronovitch "Moon Over Soho" (II)
54. Ben Aaronovitch "Whispers Underground" (III)
55. Ben Aaronovitch "Broken Homes" (IV)
56. Jonathan Stroud "Screaming Staircase" (Lockwood & Co . I) (ülelugemine)
57. Jonathan Stroud "Whispering Skull" (Lockwood & Co . II) (ülelugemine)
58. Jonathan Stroud "Hallow Boy" (Lockwood & Co. III) (ülelugemine)
59. Jonathan Stroud "Empty Grave" (ülelugemine)
60. Jonathan Stroud "Creeping Shadow" (Lockwood & Co. IV) (ülelugemine)
61. Jonathan Stroud "Empty Grave" (Lockwood & Co. V) (ülelugemine)












25 detsember 2023

Saara Turunen "Arulagedad asjad"


"Arulagedad asjad" on mõnes mõttes täiesti tavaline ja tuttav lugu, kus poiss ja tüdruk armuvad ning oma suhet toimima panna üritavad. Nimetu naine on soomlanna ja mees hispaanlane, kes kohtuvad, kui soomlanna on Barcelonas vahetusüliõpilaseks. Kumbki ei soovi lõplikult teise riiki kolida ja nii kujuneb see aasta(kümnete) pikkuseks kaugsuhteks, kus helistatakse korra nädalas ja kokku saadakse vaid aegajalt. 
Käsitletav temaatika on mulle tuttav, sest olen ise mitteeestlasega abielus ja kolmandasse, st ei kummagi päritolumaale elama kolinud. Kuid iga suhe on erinev ja minu kogemust ei saa üks-ühele üle kanda. Olen seda meelt, et kaugsuhted toimivad siis, kui mõlemad pooled sellise elukorraldusega rahul on. Antud paari puhul oli naine algusest peale rahulolematu ja ülikriitiline, imestasin, et see üldse nii kaua kestis.
Raske on öelda, milline oleks olnud selle raamatu parim lõpp, kuid mulle meeldis see, mille autor kirjutas, sest lõpuks ometi julges naine suurema sammu ette võtta. 
Kui ma seda esimesel korral lugema hakkasin, siis ei tahtnud kuidagi minema hakata, kuid teisel korral haaras see mind kohe endasse ja enam lahti ei lasknud. Nii, et igal raamatul on oma aeg ja koht. Igaks juhuks siiski ütlen, et siin on juttu ka vähist ning surmast. 

pealkiri:  "Arulagedad asjad"
autor: Turunen, Saara
tõlkija: Lemendik, Helena
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 258
ilmumisaasta: 2022

ISBN-13: 9789916123539

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***





23 detsember 2023

Ellen Marie Wiseman "The Lost Girls of Willowbrook"


Willowbrook oli vaimupuudega lastele mõeldud hooldekodu New Yorgis, mis tegutses 1947-1987. Asutus oli mõeldud 4000 inimesele, kuid 1965. aastal elas seal 6000 patsienti. 1972. aastal tegi reporter Gerardo Riviera Willowbrookist uudisteloo, mis paljastas asutuse kohutava seisukorra - ülerahvastatuse, puudulikud hügieenitingimused, seksuaalse ja füüsilise vägivalla jne. Siiski, läks veel aastaid enne, kui Willowbrook lõpuks 1987. aastal suleti.
Just selle asutuse ongi autor valinud oma raamatu tegevuskohaks. Peategelasel Sage'il oli identne kaksikõde Rosemary, kes kuus aastat tagasi kopsupõletikku suri. Ootamatult saab Sage teada, et ta kasuisa ja nüüdseks surnud ema valetasid talle, Rosemary ei surnud, vaid paigutati hoopis Willowbrooki. Nüüd on ta sealt kadunud ja keegi ei suuda teda leida.
Sage otsustab ise kohale minna ja õde otsida. Ta ei jõua kuigi kaugele, sest asutuse töötajad peavad teda Rosemaryks ja lukustavad ta Willowbrooki. Mitte keegi ei usu, kui ta püüab neile seletada, et ta pole Rosemary.
Raamat toetub väga palju šokeerivale, Willowbrooki keskkonnale ja seda kõrvale jättes tundub Sage-Rosemary lugu natuke kehv. Lugedes jäi mulje, et Sage oli hooldekodus ülipikka aega, sest sellesse perioodi mahtus nii palju, kuid tegelikult juhtus kõik väga kiiresti, kahe nädala jooksul. Tegelase vaatenurgast vaadates on lühike aeg muidugi parem, aga usutavuse seisukohast muudab see loo nõrgemaks. Kuid ma ei kahetse lugemist, sest see suunas mind päris Willowbrooki kohta täpsemalt lugema. 

pealkiri: "The Lost Girls of Willowbrook"
autor: Wiseman, Ellen Marie
kirjastus: Kensington
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 355
ilmumisaasta: 2022
ISBN-10: 1496715888
ISBN-13: 9781496715883

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5 

18 november 2023

Annabel Monaghan "Nora Goes Off Script"


Kahe lapsega lahutatud üksikema Nora tööks on romantikakanalile läägete filmistenaariumite kirjutamine. Need kõik käivad ju ühe ja sama kondikava alusel, täida vaid vajalikud lüngad ja vaheta nimed ära. 
Pärast lahutust otsustas ta oma enda abielu-lahutuse loo üles kirjutada ja tulemuseks on hoopis midagi sügavamat ning teistsugust. Hollywood ostis stsenaariumi filmiõigused ja meeskond tuleb seda Nora tagaaias filmima. Teised lahkuvad pärast kahte tööpäeva, kuid meespeategelast mängiv kuulus ja seksikas filmistaar Leo palub Noralt luba natuke kauemaks jääda ning edasi oskate juba ise arvata kuhu suunas lugu liigub... või ei liigu.
Kolleeg surus pihku ja soovitas soojalt. Kui aus olla, siis olin veidi skeptiline, sest tema lemmikautoriks on kirjanik, kes mulle viimasel ajal eriti peale ei lähe. Hakkasin siis õhtul lugema, sest pidin raamatu tagasi viima ja ei suutnud enam käest panna. 
Objektiivselt võttes on raamatus muidugi detaile, mis kohe mitte kuidagi ei saa tõsi olla. Näiteks see, et kuulus filmistaar saab nädalaid kuskil pisikeses linnakeses nii elada, et kõmureporterid välja ei ilmu? Aga antud teose puhul vaatasin puudujääkidest mööda ja nautisin lugu just täpselt sellisena nagu see oli. 
Kergeks ja mõnusaks lugemiseks suurepärane. 

pealkiri: "Nora Goes Off Script"
autor: Monaghan, Annabel
kirjastus: G. P. Putnam's Sons
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 304
ilmumisaasta: 2023

ISBN-10: 0593420055
ISBN-13: 9780593420058

eesti keeles: "Nora kaldub stsenaariumist kõrvale"
saksa keeles: "Immer wenn die Sonne aufgeht"

Goodreadsi hinnag: 4.5/5