03 oktoober 2021

Emily Henry "Rannaraamat"


Armastusromaanidekirjaniku January Andrews'i elu on täielikus madalseisus. Ta on rahatu, kuid uue raamatu kirjutamine ei õnnestu, sest pärast elukaaslasest lahkuminekut ei usu ta enam ei romantikat ega õnnelikke lõppe. Lisaks suri hiljuti ta isa ja suhted emaga on keerulised, sest pärast isa surma tuli välja, et viimasel oli armuke ja ema hoidis abikaasa kõrvalsuhet tütre eest saladuses. 
Isa pärandas January'le Michigani osariigis, järve ääres asuva maja ja naine läheb nn. armupesa tühjaks tegema ning müügiks ette valmistama. Just siis, kui ta arvab, et asjad ei saa enam halvemaks minna, selgub, et saavad ikka küll, sest kõrvalmajas elav pahur naaber, osutub January kolledžiaegseks vihavaenlaseks, kirjanik Augustus Everettiks. 
Gus ja January sõlmivad vaherahu ja kuna mõlemad peavad raamatu valmis kirjutama ning kummagil töö ei edene, siis otsustavad nad midagi uut katsetada ja žanrid ära vahetada. Kui Gus on tavaliselt kirjutanud küünilist ja tõsist kirjandust, siis nüüd peab ta armastusromaaniga hakkama saama ja January püüab Gusi valdkonda tungida. Kuna neil on vaja mõlema teose jaoks materjali koguda, siis käiakse koos nii kohtamas, kui endiste ususektiliikmetega rääkimas. Sellise korralduse peale ei tule lõpp lugejale muidugi mitte mingisuguse üllatusena, kuid teekond selleni oli lõbus. 
Vaatamata pealkirjale pole raamatus kuigi palju juttu rannas käimisest, keskendutakse kahe kirjaniku loomeraskustele. See kõlab küll kuivalt, aga tegelikult on lustlikult ja asjatundlikult (eeldan, et kirjanik teab, kuidas sellisest olukorrast kirjutada) kirja pandud.
Küll on mul etteheited peategelaste taustaloole. Vihjatakse, et neil oli mingi ühine minevik, kuid lõpuks jäigi mulle häguseks, miks nad teineteist niiväga vihkasid. Oleksin oodanud veidi rohkem lahtikirjutamist ja lootsin kuni lõpuni, et selgitused tulevad, kuid kirjutamata need jäidki. Minu lõpphinnagut see siiski ei mõjutanud.
Ma polnud enam ammu naistekat lugenud ja oli tore vaheldus. Lugemise algus oli veidi konarlik, sest kirjaniku stiil ja sellest tulenevad tõlkevalikud panid kulmukergitama, kuid siis harjusin ära, oli lihtsalt tore lugeda. Mulle meeldis ja soovitan teilegi.
 
pealkiri: "Rannaraamat"
autor:
Henry, Emily
tõlkija: Uluots, Kristina
keel: eesti
kirjastus: Varrak
formaat: e-raamat
lehekülgede arv:  
ilmumisaasta: 2021 (esmatrükk 2021)
ISBN-13:
9789985352342
 
inglise keeles: "Beach Read"
saksa keeles: "Verliebt in deine schönsten Seiten"

Goodreadsi hinnang: 4/5

***Suur tänu kirjastusele Varrak"***

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar