25 september 2016

Affinity Konar "Mischling"


Enne kui raamatu kätte võtate, taustinfoks nii palju, et  sõna "mischling" otsetõlge on "segavereline" ning seda kasutati Natsi-Saksamaal märkimaks inimest, kelles on nii aaria kui juudi verd. Teiseks, ärge laske end ilusast kaanekujundusest petta, raamatu sisu on kõike muud kui lilleline.  
1944. aastal saabuvad koos oma ema ja vanaisaga Auschwitzi kaheteistaastased kaksikud tüdrukud Pearl ja Stasha Zagorski. Kaksikud eraldatakse perest ja paigutatakse nn. Mengele loomaaeda, kuhu viimane on kokku kogunud nii kaksikuid, albiinosid kui teisi inimesi, kes talle "teaduslikku" huvi pakuvad.  Doktor Mengele kasutab oma  loomaia elanikke katsealustena ja teeb nende peal võikaid eksperimente, näiteks süstitakse inimestele erinevaid aineid. Mengele lubab lastele, et koostöö vastutasuks hoolitsetakse nende lähedaste eest paremini. Ühel päeval Pearl kaob ja Stasha on murest ja kaotusevalust hullumas, sest ta ei tea, mis õega juhtus.  Vene vägede sissetungiga Poolasse, 1945. aasta jaanuaris, vabanevad ka vangid ning Stasha ja Feliks, kes tänu Mengelele oma kaksikvenna kaotas, asuvad Warsawi poole teele, sest loodavad doktori üles leida ning tappa.
Jutustajaid on kaks, sõna saavad nii Pearl kui Stasha. Minu jaoks olid mõned lõigud natuke segased, sest paljusid asju ei öelda otse välja ning ma pidin lausekatkete põhjal ja ridade vahelt oletama, mis täpselt toimus. Minu teine etteheide oleks raamatu lõpp. Jah loomulikult tahtsin minagi "õnnelikku" lõppu, sest tegelased olid selle rohkem kui küllaga ära teeninud, kuid olles nii palju samateemalisi raamatuid lugenud, siis see lihtsalt ei kõlanud reaalsena. Siiski on näha, et autor on raamatu kirjutamisele eelnevalt suure töö ära teinud. Ma otsisin lugemise ajal internetist ja Youtubest Mengele ja ta eksperimentide kohta lisamaterjali ja selgus, et paljuski kattub sealt loetud/nähtu raamatus kirjeldatuga.
Kuigi "Mischling" polnud ei kiire ega kerge lugemine, mulle meeldis.

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar