18 august 2024

Deborah Harkness "Time's Convert" (IV)


Sarja esimesed kolm osa kuuluvad mu lemmikraamatute hulka (eriti esimene) ja tegelikult polnud mul üldse plaanis käesolevat lugeda, sest katsetasin vahetult pärast ilmumist ja kohe kuidagi ei edenenud.
Kuid nüüd ilmus sarja viies raamat ning selle mõistmiseks otsustasin ikkagi ka Marcuse-Phoebe loo läbi lugeda. See polnud kerge. Kuigi ma hindan väga autori pingutusi lugejale vampiiride etiketti ja kombeid tutvustada/selgitada (ning kiidusõnad selle kõige väljamõtlemise eest), ei huvitanud Phoebe vampiiriks saamise lugu mind kohe üldse. Miriam ei meeldinud mulle juba enne ja pärast seda raamatut veelgi vähem. 
Diana-Matthew on nüüd väikelaste vanemad ja jällegi, kiidusõnad autorile, aga nende tegelaste atraktiivsus oli hoopis muus, kui sellest, kuidas nad lapsi kasvatavad. Eks igas muinasjutus saabub kunagi ka argipäev, aga ma ei taha sellest, eriti fantaasiažanris, lugeda.
Läbi sain, aga see oli paras kannatuste rada. Marcuse lugu päästis natuke, aga oleksin ka ilma selle teadmiseta rahulikult edasi elanud. Eks ma pärast viienda lõppu ütlen teielgi, kas oli mõistmiseks vaja või mitte. 

pealkiri: "Time's Convert"
autor: Harkness, Deborah
kirjastus: Viking
formaat:
 kõvakaaneline 
lehekülgede arv:  436
ilmumisaasta: 2018

ISBN-10: 0399564519
ISBN-13: 9780399564512

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Bis an Ende der Ewigkeit"

Goodreadsi hinnag: 1/5

06 august 2024

Kate Foster "The King's Witches"


"The King's Witches" toetub ajaloolistele sündmustele. Šotimaa kuningas James VI (pärast kuninganna Elizabeth I-se surma ka Inglismaa kuningas) on kihlatud Taani Annaga, kuid pruudi saabumine on tugevate tormituulte tõttu takistatud. Halvas ilmas hakatakse süüdistama nõidu ning algab ulatuslik nõiajaht, mis liigub Taanist Šotimaale. James I on toimuvaga tihedalt seotud ja kuulab kahtlusaluseid ka isiklikult üle. 
Raamatus on kolm jutustajat - Taani Anna, tema seltsidaam Kristen Sorenson ja lihtne teenijanna Jura. Viimane meeldis mulle kolmest naisest kõige rohkem, sest tal oli kainet mõistust ning ellujäämisoskust. Ta kadunud ema oli ravitseja, Jura kannab neid oskusi edasi, kuid eelpool kirjeldatud oludes, on vaid aja küsimus, mil keegi teda nõidumises süüdistab. Jura vahistataksegi ning vistakse vangikongi ülekuulamist ning kohtuotsust ootama. 
Anna oli mu arvates liiga naiivne. Teda oli kasvatatud kuninglikuks pruudiks, kes abiellub Taani riigi huvi silmas pidades. Kas ta tõesti uskus, et tal on sõnaõigust ja valikuvõimalus?
Pealkirja järgi ootasin pigem fantaasiavalda kalduvat lugu, kus nõiad kuninga heaks töötavad, kuid tegemist on ajaloolise romaaniga. Autor näitab väga selgesti, kui kerge oli üksikul naisel endale nõiatempel külge saada ning massihüsteerial levida. Lõpp oli selline, et ma pole seda ka kuu aega hiljem unustanud.

pealkiri: "The King's Witches"
autor: Foster, Kate
kirjastus: Mantle
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 304
ilmumisaasta: 2024

ISBN-10: 1529091802
ISBN-13: 9781529091809

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5

05 august 2024

Alex Finley "Õhtune vahetus"


1999. aasta vanaaastaõhtul rünnatakse Blockbusteri videolaenutuses nelja teismelist tüdrukut, kellest kolm surevad ja üks (Elle) jääb ellu. Kuritöö peamiseks kahtlusaluseks oli halvast perekonnast pärit Vince, kes küll arreteeriti, kuid vabastati piisavate tõendite puudumise tõttu. Vince kadus pärast seda jäljetult ning keegi pole temast juba aastaid midagi kuulnud.
Viisteist aastat hiljem toimub sama linna jäätisekohvikus peaaegu identne kuritegu - mõrvar tapab jällegi kolm teismelist tüdrukut ning neljas, seitsmeteistkümneaastane Jesse, jääb ellu. 
Pärast jäätisekohviku juhtumit võtab Elle'i kunagine õpetaja härra Steadman temaga ühendust ning palub naisel Jessega rääkida, Samasuguse kuriteo üleelanuna on ta ainuke, kes Jesse't tõesti mõista ja aidata suudab. 
Uusi mõrvajuhtumeid asub uurima viimaseid nädalaid rase politseinik Sarah Keller. Loosse on segatud ka Vince'i noorem vend, kes on nüüd advokaat. 
Meelelahutusliku poole pealt on raamat väga põnev, seda on raske käest ära panna ja nii ei tule loo puudujäägid kohe välja. Tagantjärele mõeldes segab natuke, et autor viskas erinevaid süžeeliine õhku ja ei tõmmanud kõiki otsi kokku, kuid lugedes ei häirinud. 
Kuigi lõpule ei anna see midagi teada, tahaksin ma siiski vastuseid kahele küsimusele. Mis sai Atticust? Oletan, et ta suri, sest tema nimi sai kaksikute keskmiseks nimeks. Kumb siis kumba ahistas, kas Jesse õpetajat või vastupidi. Kes on lugenud, mis te arvate? 

pealkiri: "Õhtune vahetus"
autor: Finley, Alex
tõlkija: Suits, Leena
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 270
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789916703823

inglise keeles: "The Night Shift"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 3.5/5

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!***