10 juuni 2024

Maggie O'Farrell "Abieluportree"


16. sajandil elanud ajaloolise isiku Lucrezia de' Medici kohta pole palju teada. Me teame ta päritolu ning surma kohta, kuid mis jäi noorelt ja liiga varakult lõppenud eluaja sisse? Selles oli õdede-vendade varju jäänud ja maalimist armastava tüdruku lapsepõlv ning abielu vanema mehega. Kooselu algas nii lootusrikkalt, aga ei pakkunud loodetut kummalegi poolele, sest soovitud rasedust ja järeltulijat ei tulnudki. Ja siis Lucretzia suri.
Teadsin juba enne "Abieluportree" kättevõtmist, kuidas lugu lõppeb ja see tegi natuke ettevaatlikuks, sest lugesin ju raamatut, mille lõpp oli algusest peale teada. Kuid ma nautisin Lucretzia seltsis veedetud hetki väga ja mulle meeldis, et Maggie O'Farrell valis oma raamatu peategelaseks ja kirjutas elavaks just ajaloohõlma vajunud neiu. Needki inimesed olid olulised, sest nad elasid, rõõmustasid ja kurvastasid ning olid rohkem, kui kaks, sünni- ja surmadaatumit. 
Küllap tegi teadmatus kirjaniku töö nii kergemaks, kui raskemaks, sest kui pole selgeid fakte, siis pole millegi vastu eksida, kuid fantaasiat peab selle võrra rohkem olema. Tulemus oli hea ja soovitan muidugi ka. 

pealkiri: "Abieluportree"
autor: O'Farrell, Maggie
tõlkija: Arumäe, Ivika
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 411
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789916126974

inglise keeles: "The Marriage Portrait"
saksa keeles: "Porträt einer Ehe"

Goodreadsi hinnag: 4/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar