28 november 2018

Lindsey Fitzharris" The Butchering Art: Joseph Lister's Quest to Transform the Grisly World of Victorian Medicine"

Tegelikult laenutasin ma selle raamatu eksliku tutvustuse tõttu. Arvustaja rõhutas sisust rääkides viktoriaanliku  kirurgia eripärasid ja jättis mainimata, et autor keskendub Joseph Listeri saavutustele. Nimetatud mehe nimi oli mulle eelnevalt täiesti tundmatu, nüüd tean, et ta oli antiseptilise kirurgia isa (ning mu suuvesi "Listerine" on tema järgi nime saanud).
Enne Listeri avastusi oli operatsioon 1840. aastate Inglismaal eluohtlik protseduur, mida prooviti iga hinna eest vältida, sest tõenäosus haiglast eluga välja tulla, oli väga väike. Isegi kui operatsioon iseenesest õnnestus, võis patsient räpasest haiglast mõne muu surmava haiguse külge korjata. Kuna kodused hügieenitingimused olid haigla omadest paremad, siis oli kõige suurem võimalus ellu jääda, neil patsientidel, keda opereeriti nende endi kodus.
Kui aga inimesel midagi muud üle ei jäänud, siis kohtus ta verest läbiimbunud põlle kandva kirurgiga, kes pesi nii käsi kui instrumente harva ja levitas mädaneva inimkeha lehka, mida nimetati nn. vanaks heaks haiglahaisuks (good old hospital stink). Opereeriti paljakäsi ja anesteesiata ning lõikamisekiirus oli kirurgi oskuste oluline näitaja. Arstil tuli olla väga ettevaatlik, sest isegi väike sisselõige võis talle endale eluohtlikuks saada. 
Usuti, et nakkused levivad õhu kaudu. Joseph Lister lükkas selle teooria ümber ja tänu temale hakati desinfitseerimisele tähelepanu pöörama. Oma karjääri jooksul opereeris ta isegi kuninganna Victoriat.
Kunagi lugesin ma seda tüüpi raamatuid palju ja võibolla olen seetõttu juba karastatud, aga minu jaoks polnud ühtegi nii vastikut kirjeldust, et pidanuksin raamatu käest panema.
Meditsiiniajaloo osas oli huvitav lugemine, kuid  Joseph Listeri osas jäi natuke pealiskaudseks. Kui otsite sõna otseses mõttes ta elulooraamatut, siis käesolev kindlasti ei sobi.

pealkiri: "The Butchering Art: Joseph Lister's Quest to Transform the Grisly World of Victorian Medicine" 
autor: Fitzharris, Lindsey
keel: inglise
kirjastus:Scientific American / Farrar, Straus and Giroux
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 304

ilmumisaasta: 2017
ISBN-10: 0374117292
ISBN-13: 9780374117290
 
eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud 

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar