15 jaanuar 2020

Yrsa Sigurðardóttir "Lunastus" (Children's House III)


Politsei saab neiu surmast teada väga tänapäevasel moel, Snapchati videosõnumi kaudu. Selles on näha andestust paluv tüdruk ning hiljem on ta surnukeha juures number 2. Varsti lisandub ka kolmas ohver.
Miks tapab kurjategija noori inimesi, kellel esmapilgul mingit süüd pole?
Kõigi mõrvade taga on koolikiusamine ja "Lunastuses" ei räägita lihtsalt halvasti ütlemisest või väikesest togimisest, vaid ulatuslikust, isegi virtuaalmaailma kolinud kiusamisest. Internet annab kiusajale suurema tegutsemisvabaduse, julguse teha ja öelda asju, mida reaalses maailmas võibolla ei söendaks, sest parafraseerides "ekraan kannatab kõike".
Raamat tekitas mitmeid mõtteid. Eeldatavasti peaks ju kaasa tundma ohvrile, mitte kurjategijale, kuid lugedes jäi mulje, et autor on samuti subjektiivne. Ta maalib ohvritest ebameeldiva pildi ning selgitab kuritegude tausta nii, et lugejana noogutad tahtmatult kaasa. Jah, need noored olid süüdi ning väärisid karistust (mitte küll surma), kuid siit tulevad edasised küsimused. Kas koolikiusamine on aegumatu kuritegu? Kas vahepeal täiskasvanuks saanud kiusaja, on oma tegudes ikka veel süüdi või rehabiliteerib aeg, nooruse vead? Mis üldse oleks kiusajale sobiv karistus? Kuidas muuta pedagoogide suhtumist koolikiusamisse? Kõige tavalisem reaktsioon on ju, et meie asutuses seda küll pole, aga see et asi ei toimu sinu silma all, et tähenda veel, et seda ei eksisteeri.
Kui tavaliselt oleksin virisenud, et Freyja ja Huldari romanss kuhugi edasi ei liigu, siis antud juhul see mind ei seganud. Freyjal oli endaga niigi palju tegemist ja Huldar tundus lihtsalt väsinud.
Võrreldes sarja eelmiste raamatutega on see mõnevõrra leebem, kuid elulisem ning seepärast ka mõjuvam. Mulle meeldis.

pealkiri: "Lunastus"
autor: Sigurðardóttir, Yrsa
tõlkija: Villmann, Peeter
keel: eesti
kirjastus: Varrak
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 365

ilmumisaasta: 2019 (esmatrükk 2016)
ISBN-13: 9789985347836
  
inglise keeles: "The Absolution"
saksa keeles: "R.I.P"

Goodreadsi hinnang: 4.5/5 

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar