12 jaanuar 2020

John Grisham "The Guardians"


Raamatu peategelaseks on pastor/advokaat Cullen Post, kes töötab heategevusliku firma Guardian Ministries heaks. Nende eesmärgiks on süütult vangismõistetud inimeste vanglast vabastamine ja kuna nad töötavad tasuta, siis valivad nad kliente äärmiselt hoolikalt. Näiteks otsustab Post, et nad ei aita inimest, kes on küll süütu, kuid vannub pärast vangist välja saamist, kättemaksu neile, kes ta sinna saatsid. Pärast põhjalikku kaalumist otsustab ta aga tegeleda Quincy Milleri juhtumiga. Viimast süüdistatakse lahutusadvokaadi mõrvamises ning ta on juba aastaid vanglas istunud. Kuigi Quincy on süütu, pole selle tõestamine sugugi lihtne, sest mõrvaga seotud inimesed varjavad saladust kiivalt ka aastakümneid hiljem ning liigne uudishimu võib kõigile ohtlikuks saada.
"The Guardians" on John Grishami värskeim teos ning ta sai inspiratsiooni nn. süütuse projektidest, mille tööks ongi nagu raamatus kirjeldatud, süütult vangi sattunud inimeste jaoks õigluse jaluleseadmine. Kahjuks heast ideest üksi ei piisa, et ka raamat hea oleks. See venis ja venis...
Cullen Post oli esmalt advokaat, pärast närvivapustust õppis pastoriks ja nüüd peaks ta endas koondama mõlemad erialad ning ka vastavalt käituma. Kuid jumalasulase pool jäi täiesti puudu, st kui õilsa eesmärgi nimel tegutseva advokaadi puhul on mõistetav, et ta mõnikord veidi ebaausalt käitub (eriti veel Grishami romaanis), siis pastorilt oodanuks teistsugust käitumist. Tavaliselt elan peategelasele kaasa, kuid Posti suhtes ei tekkinud mul mingeid soojemaid tundeid.
Läbiva teemana jooksis raamatus läbi ka Guardian Ministries majanduslik seis, nad panid kogu raha klientide aitamise alla, kuid Cullen elab vaesuses ning suudab endale vaevu korralikku õhtusööki lubada. Kui see oli autori poolt teadlik nüke, et lugejad nn. süütuse projekte toetaksid, siis minu puhul ei toiminud.
Hindasin Goodreadsis 3 punktiga, mis tähendab, et lugeda võib, aga on ka parimaid raamatuid, eriti Grishamil endal.

pealkiri: "The Guardians"
autor: Grisham, John
keel: inglise
kirjastus: Doubleday Books 
formaat: kõvakaaneline
lehekülgede arv: 375

ilmumisaasta: 2019
ISBN-10: 0385544189
ISBN-13: 9780385544184
  
eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnang: 3/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar