24 september 2023

Alice Feeney "Daisy Darker"


Daisy Darker on väga eriline - ta sündis katkise südamega, mistõttu võib ta iga hetk surra. Perekonda kuuluvad veel isa Frank ja ema Nancy, kaks vanemat õde, Rose ning Lily ja vanaema ehk Nana. Kõrvaltvaadates tundub kõik ilus, kuid tegelikult on tegemist väga düsfunktsionaalse perekonnaga, kus ei ole ühtegi meeldivat inimest.
Nana sünnipäev on 31. oktoobril, mil Usas tähistatakse Halloweeni. Terve pere (lisandunud on endine naabripoiss Conor ja Lily tütar Trixie) tuleb koju ta 80ndat sünnipäeva pidama. Kunagi ennustati Nanale, et ta ei ela kauem, kui kaheksakümne aastaseks ja nii ei tule lugejale erilise üllatusena, kui ta täpselt keskööl sureb. Kuid lisame nüüd siia, et Nana maja asub üksikul saarel, kust ei ole tõusu pärast veel tunde võimalik lahkuda ning tegemist polnud loomuliku surmaga, vaid hoopis mõrvaga. Hakkab juba looma, eks ju? 
See on raamat, mida tuleks lugeda ühe hooga, mitte jupikeste kaupa, sest vaid nii on lugu kõige mõjuvam. Mina lugesin mitmel päeval ja natuke kahetsen oma valikut, sest nii oli mul aega loetu üle järelemõelda ja analüüsida. 
Lõpus on kolm suurt avastust. Autor on saanud inspiratsiooni ühes väga kuulsast kriminullist ja toda teost hästi tundes, polnud "Daisy Darker" mõnes mõttes nii suur üllatus, kui autor võibolla lootis. Teise arvasin samuti ära, kuid kolmas tuli tõepoolest üllatusena. 
Soovitan, see oli mõnusalt hirmutav ja köitev raamat.

pealkiri: "Daisy Darker"
autor: Feeney, Alice
kirjastus: Flatiron Books
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 352
ilmumisaasta: 2022

ISBN-10: 1250877067
ISBN-13: 9781250877062

eesti keeles: "Daisy Darker"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5

17 september 2023

Helena Dixon "Mõrv Dolphini Hotellis" (I)


1933. aasta Inglismaal. Vanaema usaldab oma hotelli juhtimise ajutiselt lapselapse Kitty Underhay kätte. Kitty on täiesti veendunud, et saab kõigega ideaalselt hakkama ja küllap saakski, kuid siis murtakse nii tema, kui vanaema tuppa sisse ja linna levivad kuulujutud kadunud rubiinist. Kitty teeb kõik endast oleneva, et hotelli mainet ja külalisi kaitsata ja õnneks on talle vanaema äraoleku ajal toeks hotelli uus turvaülem Matthew Bryant. 
Suvi on küll juba läbi, kuid kui otsite kerget suvist lugemist, siis on see raamat ideaalne - 30ndate Inglismaa, hotell, mõrv ja kaks noort inimest, mida veel tahta. Stiililt meenutab natuke Agatha Christiet, kuid helgem, st mõrvad ja kuriteod on küll olemas, kuid üldmulje on kergem. Kuna on tegemist esimesega uuest sarjast, siis võib oletada, et Kitty ja Matthew vahel hakkab midagi susisema ja mina plaanin küll edasi lugeda. 

pealkiri: "Mõrv Dolphini hotellis"
autor: Dixon, Helen 
tõlkija: Jälle, Ülle
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 252
ilmumisaasta: 2023 (esmatrükk 2019)

ISBN-13: 9789916703625

inglise keeles: "Murder at the Dolphin Hotel"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***

Colin Walsh "Kala"


Lugu "masendavast" Iirimaa väikelinnast, kus elavad kuus teismelist sõpra - Kala (õige nimega Katherine), Helen, Joe, Mush, Aiofe ja Aidan. Ühel päeval kaob Kala jäljetult ning keegi ei tea, mis temaga juhtus. Viisteist aastat hiljem saavad Helen, Joe ja Mush kodulinnas jälle kokku. Helenist on vahepeal saanud vabakutseline ajakirjanik, Joe'st muusik ja Mush töötab siiani ema kohvikus. Just sel ajal leitakse metsast Kala maised jäänused ning tema, nüüd juba mõrvajuhtum, tuleb uuesti päevakorda. 
Eestlasele on raamatu pealkiri huvitekitav, kuid siiski pole antud teoses üldsegi mitte veeolenditest juttu. "Kala" räägib elust kohas, kus su päritolu määrab su tuleviku ning rahuliku pealispinna all lokkab kuritegevus.
Loos on kolm jutustajat ning minevik ja olevik vahelduvad nii sujuvalt, et lugeja peab ise hoolikalt järge pidama, et aru saada, millal üks või teine sündmus toimub. 
Colin Walsh oskab väga hästi kirjutada ja põnevust üles kerida. Mulle väga meeldis, aga raamatut läbisaades olin pettunud,  Ei teagi, mida lõpult ootasin, aga tundsin, et mind on kuidagi petetud, eelnev oli nii hea, et ootasin vist erakordsemat lahendust. Siiski soovitan julgelt!

pealkiri: "Kala"
autor: Walsh, Colin
kirjastus: Doubleday
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 416
ilmumisaasta: 2023

ISBN-10: 0385549636
ISBN-13: 9780385549639

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5 

01 september 2023

Ann-Luise Bertell "Kodutalu"


See on Elofi lugu. Lugu poisist, kes kasvas vanemateta ning elas süütundega. Autor ei hellita lugejat, esimestest ridadest hakkab rõõmutu tõsielu pihta. Kannatusi jagub küllaga - isa surm ja Elofi enda raske haigus, sõda...
See raamat pole ei kergelt meelelahutuslik ega hea tuju loomiseks mõeldud. Samas tundus kuidagi nii oma ja tuttav, eestlastelegi ju on iseloomulik, et asjadest (kui) räägitakse (siis) lühidalt ja konkreetselt, pikalt heietamata ning ilustamata. 
Olin enda peale nii pahane, et selle une-eelseks lugemiseks võtsin, sest esiteks pole see häid unenägusid tekitav raamat, teiseks ei suutnud seda kuidagi käest panna, aga oli mul ju vaja järgmise päeva varahommikul tööle jõuda. Lausa hämmastav kui nauditav on teiste kannatustest lugeda. Kas enda elu tundub selle võrra ilusam? Küllap vist. 
Mulle väga meeldis ja loodan, et Eesti Raamat sellelt autorilt veel midagi tõlgib.

pealkiri: "Kodutalu"
autor: Bertell, Ann-Luise
tõlkija: Arnover, Tõnis
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 367
ilmumisaasta: 2022

ISBN-13: 9789916123928

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***