09 juuni 2018

Michael Tsokos, Andreas Gößling "Fred Abeli triloogia"


Triloogia peategelaseks on Berliini kohtumeditsiini spetsialist Fred Abel, kes igasugu kurjategijaid taga ajama satub.
Algselt oli mul plaan kõigist osadest eraldi kirjutada, kuid lugedes sain aru, et sel pole mõtet - sisu on nii üksteise peale üles ehitatud, et peale esimese polekski millestki rääkida.
Raamatuid müüakse "true crime" nime all, st et need sisaldavad tõestisündinud juhtumite kirjeldusi. Idee poolest väga huvitav, kas pole? Kuid siit tuleb ka probleem. Nimelt on raamatutel tegelikult kaks autorit. Üks neist on Michael Tsokos, kes on tõepoolest kohtumeditsiini spetsialist ja Vikipedia põhjal väga suure kogemustepagasiga. Teine, aga keskpärane kirjanik. Nii ongi juhtunud, et kohtumeditsiini osa on äärmiselt huvitav ning arvatavasti korrektselt kirja pandud, ülejäänu aga eriti teises ja kolmandas raamatus, lihtsalt vilets. Esiteks pole Fred Abel sümpaatne tegelane ning kui teda esitatakse mingi McGayveri ja superkangelase seguna, siis pole see usutav.
Esimene osa "Zerschunden" oli lõppkokkuvõttes väga huvitav, kuid tekitas peategelase osas mõningaid küsimusi. Küllap on pidevalt surmaga kokkupuutuvate inimeste suhtumine veidi teine, kuid see, et Fred oma ema matustele minemata jätab, oli minu jaoks mõistetamatu. Jah, antud situatsioonis oli see arvatavasti õige valik, aga tal oleks pidanud natukenegi kahju olema.
Teise raamatu "Zersetszt" sündmused toimuvad kronoloogilises järjekorras tegelikult enne esimeses kirjeldatut, nii et osa huvist kadus juba seepärast, et teadsin, kuidas kõik lõppeb ja edasi läheb. Tulevasel lugejal soovitaksingi enne "Zersetszt" ja alles siis "Zerschunden" lugeda. Kuriteo osa pani mind lõpuks silmi pööritama. Tõsi, mul pole mitte mingisugust aimu, millist mõju kummalised ravimikokteilid inimkehale avaldada võivad, aga kui ma lehekülgede kaupa loen, et mees ignoreerib kõiki vigastusi ja on ikka nagu pioneer "alati valmis" vahekorda astuma, siis ei mõju see realistlikult
Kolmandast raamatust "Zerbrochen" närisin end sunniviisiliselt ja väga-väga aeglaselt läbi. Süžeeliin ei läinud mulle üldse korda ning kuna kohtumeditsiini osa oli peaaegu olematu, siis oligi raamatu lugemine minu jaoks tõeline piin. Alguses oli mul ikka lootus, et ehk läheb paremaks, kuid see kadus umbes 200. lehekülje peal. Seda raamatut poleks enam üldse vaja olnud.
Kokkuvõttes soovitaksin lugeda vaid esimest, äärmisel juhul ka teist osa. Iga sari ei pea olema triloogia ning igast raamatust ei pea sarja saama. Tsokost loeksin edaspidigi, kuid Gößlingust hoian küll eemale. 

1. osa
pealkiri: "Zerschunden"
autor: Tsokos, Michael; Gößling, Andreas
keel: saksa
kirjastus: Knaur TB
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 432

ilmumisaasta: 2015
ISBN-10: 3426517892
ISBN-13: 9783426517895
eesti keeles: pole ilmunud
inglise keeles: pole ilmunud 
Goodreadsi hinnag: 3.5/5 

2. osa
pealkiri: "Zersetszt"
autor: Tsokos, Michael; Gößling, Andreas
keel: saksa
kirjastus: Knaur TB
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 427

ilmumisaasta: 2016
ISBN-10: 3426518775
ISBN-13: 9783426518779
eesti keeles: pole ilmunud
inglise keeles: pole ilmunud 
Goodreadsi hinnag: 3/5

3. osa
pealkiri: "Zerbrochen"
autor: Tsokos, Michael; Gößling, Andreas
keel: saksa
kirjastus: Knaur TB
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 432

ilmumisaasta: 2017
ISBN-10: 3426519704
ISBN-13: 9783426519707
eesti keeles: pole ilmunud
inglise keeles: pole ilmunud 
Goodreadsi hinnag: 1.5/5

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar