05 oktoober 2021

Stefano Massini "Lehman Brothers"


1844. aastal saabus juut Henry Lehman Saksamaalt Ameerikasse, kus ta avas pudukaupade poe. Riburada tulid järele ka ta nooremad vennad Emanuel ja Mayer. 1850. aastal asutasid nad kolmekesi firma Lehman Brothers (Henry suri 1855. aastal). Järgnevate aasta(kümnete) jooksul firma aina laienes ja tarbekaupade ning puuvillaga äritsemise juurest jõuti lõpuks pangadusse.
Lehman Brothers tegutses ühtekokku 153 aastat ja läks 2008. aastal pankrotti, järele jäi enam kui 600 miljardi dollari väärtuses võlgu. Seda sündmust peetakse ülemaailmse finantskriisi vallandajaks. Enne pankroti oli see suuruselt neljas Ameerika Ühendriikide investeerimispank.
"Lehman Brothers" räägibki vendade ja nende järglaste pereelust ja äritegevusest mitmete põlvkondade jooksul. Algab Henry saabumisega Usasse ja lõppeb krahhiga. Loed ja imetled nende meeste head nina ja ärivaistu, sest pikka aega oli nende elu ju ehe american dream, kus vaene mees end ise üles töötab ja miljonäriks saab.
Näidend, mis luulevormis kirja pandud (kui siinkohal määratlusega täiesti mööda panin, siis vabandan oma asjatundmatuse pärast). Lakooniline, aga põhjalik. Massini tõestab, et olulise saab ka väga nappide sõnadega edasi anda. Ajaloolise tausta tundmine tuleb kindlasti kasuks, mul oligi kahju vaid  sellest, et taustainfo otsimise tõttu, pidin lugemise vahepeal katkestama.
Stiili poolest üks erilisemaid raamatuid, mida ma viimasel ajal lugenud olen, sain väga hea elamuse. Soovitan teilegi, kui ajalugu huvitab ja tahate lugeda midagi teistsugust.

pealkiri: "Lehman Brothers"
autor: Massini, Stefano
tõlkija: Alaver, Margus
kirjastus: Varrak

formaat:
 e-raamat
lehekülgede arv: 424 (paberraamatu)

ilmumisaasta: 2021 (esmatrükk 2019)
ISBN-13:
 9789985351826 (paberraamatu)

inglise keeles: "The Lehman Triology"
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnang: 5/5

***Suur tänu kirjastusele Varrak!"***



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar