28 august 2017

Indrek Hargla "Apteeker Melchior ja Gotlandi kurat" (Apteeker Melchior VI)

Raamatu tutvustus Goodreadsist:

Romaani sündmused toimuvad Issanda aastal 1433, kui äsja on tööd alustanud esimene linnakool ja Tallinnat on tabanud ränk tulekahju. Apteeker Melchior ootab kannatamatult sõnumeid pojalt, kes Lübeckis ametit õpib, aga ta saab temalt üpris kummalise läkituse. Poeg kirjutab, et Tallinnasse on tulnud mees, keda hüütakse Gotlandi kuradiks ja kes võib ohustada Melchiori elu. Kes ta on, miks ta Melchiori vihkab või mida ta Tallinnas teeb, seda poeg ei tea. Samal ajal palub surev kaupmees Duseborgh Melchioril lahendada ühe vana veretöö saladus. Duseborgh oli aidanud kedagi tappa ja ta vannutab oma surivoodil Melchiori, et too aitaks õiglusel võidule pääseda, aga nii, et süütud ei kannataks. Ainsaks vihjeks on surija kummalised viimased sõnad ja kuus hõbedast sõlge. Ja vaevalt jõuab Melchior välja uurida, kust need sõled pärit on, kui vanade pattude viirastused varjusurmast ärkavad. Kurjus ründab uuesti. Üsna pea veendub Melchior, et Gotlandi kurat on tõesti Tallinnas ja on oma järgmiseks ohvriks valinud Melchiori enda.
 
Kõige rohkem meeldib mulle sarju lugedes avastada, et  kirjanik ei lähe oma looga ettearvatavas suunas ja Indrek Hargla suudab mind selles osas alati üllatada. Näiteks olin eelmist raamatut kinni pannes veendunud, et Melchior on endale uue naise leidnud, kellega koos vanaduspõlve veeta, kuid ei, autoril olid teised plaanid. Apteekrihärra on jälle üksi ja juba vanaks jäänud, pole enam nii nutikas kui varem ning laseb end peaaegu ära tappagi, enne kui kurjategijad üles leiab.
Näib, et järk-järgult hakkab peategelase roll üle minema noorele Melchiorile, kelle tegevusele Lübeckis on pühendatud osa raamatust, kuid minu arvates pole ta selleks kohaks veel valmis. Üldse segas mind kõige rohkem tema ja Lucia liin - noored ja rumalad ning lambist ära armunud. 
Tulevasele lugejale teadmiseks, et antud raamatu Tallinn on vägade ropp koht, kus igasugu patuelu elatakse ning vastavat tegevust väga värvika sõnavaraga kirjeldatakse, juhuks kui see teid häirib. 
Sisuga mitteseotult heidaksin kujunduse osas ette autori nime ja pealkirja trükkimisel kasutatud punase värvi kvaliteeti, see värv kulub paberilt väga kiiresti maha.  
Võin ju siin omaette mõtiskleda, et kuidas sari edasi läheb, kuid kogemused näitavad, et see on mahavisatud aeg, niikuinii ära ei arva, nii et parem ootan, loen ja üllatun.

pealkiri: "Apteeker Melchior ja Gotlandi kurat"
autor: Hargla, Indrek
keel: eesti
kirjastus: Raudhammas
formaat: pehmekaaneline
lehekülgede arv: 560
ilmumisaasta: 2017
ISBN-13: 9789949985128

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4.5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar