28 aprill 2024

Seppo Zetterberg "Reisimuljeid vanadest Baltimaadest: rändurid, postitõllad ja supelasutused Balti provintsides 18. ja 19. sajandil"


Kujutage ette, et tahate 17. sajandil Saksamaalt või Venemaalt Eestisse jõuda? Hädasti oleks vaja, aga laevaga ei saa ning lennukeid pole veel leiutatud (mis muidugi tähendab, et tolleaegsed reisijad ei osanud neist ka puudust tunda). 
Ajaloos kirjeldatakse tihti, kuidas inimesed tõllas punktist A punkti B reisivad ja mind pani alati imestama, kuidas nad vastu pidasid. Zetterberg teeb selle teekonna natuke "talutavamaks" ja selgitab, kuidas tolleaegne "ühistransport" tegelikult toimis. 
Sarnaselt tänapäevale ei reisitud üksnes ameti-või pereasjus, mõnikord viis reis inimesi randa suve ja puhkust nautima või hoopis teise riiki ostureisile. Ma nii naersin, et ajad on küll muutunud, aga mured mitte - isegi siis oli vaja välja mõelda, kuidas mitte liiga palju osta või siis tollist läbi minnes loota, et sind kinni ei peeta ja maksu maksma ei panda.
Reisimise osa oli väga huvitav, nii protsessi kui reisijate kogemuste osas, eks ikka tahad ju teada, kuidas välismaalased meie esivanemaid kirjeldasid. Oli tore lugemine ja soovitan teilegi!

pealkiri: "Reisimuljeid vanadest Baltimaadest: rändurid, postitõllad ja supelasutused Balti provintsides 18. ja 19. sajandil"
autor: Zetterberg, Seppo
tõlkija: Olesk, Sirje
kirjastus: Varrak
formaat:
 kõvakaaneline 
lehekülgede arv: 239
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789985357620

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

26 aprill 2024

Steve Cavanagh "Kolmteist"


Usa kohtutes rakendatakse vandemeeste süsteemi, kus otsuse kohtualuse süü(tuse) üle teevad kogukonnast pärit inimesed. Sadade kohalekutsutute seast otsitakse just neid, kes oleksid oma arvamuses neutraalsed, kuid samas nii prokuratuuri, kui kaitse arvates piisavalt mõjutatavad, et otsust just neile soovitavas suunas teha. Ja nüüd kujutage ette, et sellest ülitihedast sõelast pääseb läbi keegi, kes ei peaks seal mitte olema. 
Steve Cavanaugh "Kolmteist" mängibki mõttega, et mõrvar smugeldab end vandekohtunikuna just sellele protsessile, kus süütu mees tema sooritatud mõrvade pärast kohtupingis istub. Harukordne on see, et lugeja teab seda juba algusest peale ning jälgib kõrvalseisjana, kuidas kaitseadvokaat Eddie Flynn tõele jälile jõuab. 
Eddie on endine pisisuli, nüüd advokaat ning see on kokku äärmiselt nauditav kooslus, sest tema eelmine amet andis talle teadmisi, mida koolis ei õpetata. 
Mulle väga meeldis. Huvitav ja õudne samaaegselt. Tahan kindlasti ka teisi sarja raamatuid lugeda, võimalusel alustan esimesest.

pealkiri: "Kolmteist"
autor: Cavanagh, Steve
tõlkija: Riikoja, Kaja
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 366
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789916703977

inglise keeles: "Thirteen"
saksa keeles: "Thirteen"

Goodreadsi hinnag: 4.5/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!"***