29 mai 2024

V. E. Schwab "The Invisible Life of Addie LaRue"


17. sajandil sõlmib prantsuse talutüdruk Adeline (Addie) kuradiga kokkuleppe, mille tulemusena elab ta nii kaua, kuni ise otsustab, et nüüd aitab. Siis läheb hing kuradile (ja Addie põrgusse?).
Mul oli algusest peale tunne, et Addie ei teinud oma lepingut sõlmides kuigi head tehingut. Kõik unustavad ta niipea, kui pilgu mujale pööravad ning tal pole võimalik mitte ühtegi asja alles hoida. Mis tähendab seda, et enda elushoimiseks tuleb tal kogu aeg varastada ja inimesi petta. 
Lubati ka armastuslugu kuradiga (siin Luc nime all), aga ma ei tajunud Addie-Luci vahel armastust. Addie jaoks polnud põhimõtteliselt valikut, sest Luc oli ainuke, kes teda ei unustanud ning Luc kasutas lihtsalt teistsugust taktikat, et veenda Addiet hingest loobuma. Hilisem suhe Henryga oleks võinud mu meelest vabalt ka ära jääda.
Jääb mulje, et mul on selle raamatu kohta vaid laitvaid mõtteid, kuid tegelikult meeldis mulle päris hästi, eriti minevikust oleviku poole liikuv liin. 

pealkiri: "The Invisible Life of Addie LaRue"
autor: Schwab, V. E.
kirjastus: Tor Books Special Edition
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 448
ilmumisaasta: 2021

ISBN-10: 1250830745
ISBN-13: 9781250830746

eesti keeles: "Addie LaRue nähtamatu elu"
saksa keeles: "Das unsichtbare Leben der Addie LaRue"  

Goodreadsi hinnag: 4/5 

26 mai 2024

Kate Morton "Kojutulek"


Jess on austraallanna, kes elab juba aastaid Londonis. Hetkel on ta elu tõsises kriisis - suhe elukaaslasega lagunes ja ajakirjanikuna tööd pole, aga majalaen tahab maksmist. Kõige tipuks teatatakse talle, et vanaema Nora kukkus kodus ning on haiglas. Vanaema oli Jessile ema eest ja kasvatas teda, samal ajal, kui pärisema Polly oma elu järje peale üritas saada. 
Jess lendab kohe Austraaliasse ning avastab Nora kodus vanaonu perekonda puudutava traagilise perekonnasaladuse, mille olemasolust tal aimugi polnud. 
See on kurb raamat (valedest) otsustest, mis teistegi inimeste saatust mõjutavad. Teed vihas või südamevalus midagi, mille tagajärjed lumepallina kasvama hakkavad ja lõpuks kõik oma teel hävitavad. Mõnda inimest süüdistan ta tegudes rohkem, kui teist ja kuna ma raamatu sisu rikkuda ei taha, siis ütlen vaid, et Nora mulle ei meeldinud. Alguses mõjus ta sooja inimesena, kuid lõpuks ei andnud ma talle Polly niisugust kohtlemist andeks. Usun, et teistsuguse vanema puhul oleks Polly ka palju enesekindlam olnud ning ise Jessi kasvatamisega hakkama saanud. Loodan vaid, et need kaks omavahelise suhte kuidagi parandatud saavad.
Lugedes tundus mõnikord liiga pikk ning veniv, tabasin end mõtlemast, et kas seda või teist osa oli ikka päriselt vaja, kuid raamatu lõpuks sain aru, et oli ikka küll. 
Mulle meeldis ja soovitan teilegi, kui otsite aeglase kuluga raamatut. Kiireks lugemiseks "Kojutulek" mu arvates eriti ei sobi.

pealkiri: "Kojutulek"
autor: Morton, Kate
tõlkija: Tõnismann, Lii
kirjastus: Varrak
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 558
ilmumisaasta: 2024

ISBN-13: 9789985359556

inglise keeles: "Homecoming"
saksa keeles: "Heimwärts"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

***Suur tänu kirjastusele Varrak!***

24 mai 2024

Lynda Cohen Loigman "The Matchmaker's Gift"


Kas te usute, et igaühe jaoks on kuskil see õige?
Sara Glikman ei taha, et teda võrreldaks traditsioonilise juudi kosjamooriga, nagu Yentega muusikalist "Viiuldaja katusel". Tema paneb paari vaid neid inimesi, kelle vahel näeb tõelist sidet ja armastust. Sellise lähenemisega vihastab ta muidugi välja kogukonna teised, meessoost kosjasobitajad, kelle sissetulek Sara töö tõttu tõsiselt kannatab. 
Abby on Sara lapselaps ning erialalt lahutusadvokaat. Pärast vanaema surma saab Abbyst vastu tahtmist Sara töö edasikandja ja see segab ta palgatööd. Näiteks, selle asemel, et nende firmasse tulnud klientide lahutussoovi täita, näeb Abby paari vahel tõelist armastust ja ei lase neil lahku minna. 
See on heade emotsioonide raamat, soe ja helge. Mulle väga meeldis. 

pealkiri: "The Matchmaker's Gift"
autor: Loigman, Lynda Cohen
kirjastus: St. Martin's Press
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 320
ilmumisaasta: 2022

ISBN-10: 1250278090
ISBN-13: 9781250278098

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5 

23 mai 2024

Kristin Hannah "The Women"


On aasta 1965 ning Usa sõdib Vietnamis. Raamatu peategelane Frances "Frankie" McGrath on värskelt õenduseriala lõpetanud. Ta perekond on väga patriootlik, kus Ameerika eest sõdimist peetakse suureks auks. Frankie ning ta vanem vend Finley kasvasid üles perekonna kangelaslike sõjalugude taustal. 
Finley astus armeeteenistusse ning läheb Vietnami. Ta kirjadest tundub, et sõda pole midagi ohtlikku, lihtsalt üks suur seiklus. Nii otsustabki Frankie, et temagi läheb sõtta, kus medõdesid on alati vaja ning võibolla kohtab ta seal vendagi. 
Kuid Finley saab surma ning sõda pole üldse selline, kui Frankie ette kujutas. See on julm, mõttetu, kohutav ja hirmutav. Õnneks leiab ta kolleegides Ethelis ja Barbis head, toetavad sõbrad. Kuid nemad lähevad varem ära ning Frankie jääb Vietnami üksinda. Õnneks on ta venna parim sõber Rye piloodina seal samas teenimas ning nende kahe vahel areneb kirglik suhe.
Kui Frankie koju tagasi jõuab, avastab ta, et erinevalt sõjas teeninud meestest, ei kohelda Vietnami sõjas olnud naisi veteranidena. Ametlik versioon on, et seal polnudki naisi. Isegi kui keegi on valmis uskuma, et ta tõepoolest seal oli, siis pole ta ikkagi tõeline veteran, sest polnud "päris" lahingutes. PTSD, armastatu surm ning ühiskonna ja vanemate külm suhtumine lükkavad Frankie kiiresti allakäigu spriaali mööda alla. Ta ei maga, kuritarvitab alkoholi ja tablette. Kuna ta ametlikult Vietnamis polnud, siis ei ole ka kuskilt abi saada.
Ma olen lugenud mitmeid Hannah raamatuid, kuid "The Women" eristub eelnevaist kahe punkti poolest. Esiteks, on peaaegu pool raamatust sõjakoledusi täis ja see läks liiga pikaks-kordavaks. Teiseks, on see esimene kord, kus peategelane saab mingilgi määral õnneliku lõpu. See autor kohe ei taha oma tegelastel õnnelik olla lasta. Pärast suuri kannatusi ei pea ju kohe vähki surema ja kirjanikuna on sul võimalik tegelasele pärast raskusi rahulik elu anda.
Vietnami sõjaga pole mul erinevalt ameeriklastest mittemingisugust sidet. Ka ei saanud Frankie mulle südamelähedaseks. Mõnes mõttes sai ta Vietnamis tõesti täiskasvanuks, kuid samas jäi ta ikkagi naiivseks ja eluvõõraks tüdrukuks. Kuid mulle meeldis, et ta lõpuks enda ja maailmaga rahu tegi ning end leidis.
Kui aus olla, siis ei oskagi ma sellele raamatule punktilist hinnangut (lõpuks otsustasin nelja kasuks) anda. Paljud, kes on lugenud, kiidavad taevani. Oli minulgi huvitav ja ma ei suutnud käest panna, aga kas parim?

pealkiri: "The Women"
autor: Hannah, Kristin
kirjastus: St. Martin's Press
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 480
ilmumisaasta: 2024

ISBN-10: 1250178630
ISBN-13: 9781250178633

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5 

10 mai 2024

Luna McNamara "Psyche ja Eros"

 
Eros on kirejumal, Psyche printsess, kes ettekuulutuse järgi taltsutab koletise, keda isegi jumalad kardavad. Nii saab Psyche sõdalasele kohase väljaõppe, sest kuidas ta muidu koletisele vastu astuks. Neiu ilu ja populaarsus vihastavad jumalanna Aphroditet. Viimane annab Erosele käsu Psychet noolega sihtida ning seeläbi talle armastuse needus peale panna. Eros kriimustab noolega iseennast ja nii on needus hoopis temal. 
Eros armub needuse mõjul Psychesse, kuid neiu ei tohi teda kunagi näha, muidu nad kaotavad teineteist igaveseks. Lahenduseks on see, et päevasel ajal moondub Eros mõneks loomaks, öisel ajal on ta voodis inimese kujul, kuid tuba pime. 
Miks see raamat mu riiulisse jõudis? Sest poes lahti lüües lugesin esimesena lause: "Kas kassidel on nimed?". On ju hea põhjus raamatut osta? Teine põhjus on, et lugesin lapsena palju kreeka müüte. Psyche ja Erose lugu polnud mulle meelde jäänud ja nii ei oska ma ka hinnata kui palju autor loomingulist vabadust võttis, kuid sellest pole midagi, sest oli mõnus lugemine. Raamat on pildil Tasku Rahva Raamatu kohvikus, mis koos raamatupoega on üks mu lemmikkohti Tartus.
 
pealkiri:  "Psyche ja Eros"
autor: McNamara, Luna
tõlkija: Vahtrik, Reti Maria
kirjastus: Varrak
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 296
ilmumisaasta: 2024

ISBN-13: 9789985359785 

inglise keeles: "Psyche and Eros"
saksa keeles: "Psyche und Eros: Denn wahre Liebe ist mehr als ein Mythos.

Goodreadsi hinnag: 3.5/5 

09 mai 2024

Leigh Bardugo "The Familiar"


Leigh Bardugo raamat viib meid 16. sajandi Hispaaniasse, kus elab teenijatüdruk Luzia Cotado. Luzial on kaks suurt saladust - temas on juudi verd ning võlukunsti oskust. Juudi päritolu varjamiseks on ta ristitud ja käib kohustetundlikult missal, võlukunsti üritab ta kasutada võimalikult harva, vaid oma elu kergendamiseks. Ühiskonnas, kus võimutseb inkvisitsioon, tuleb kõige üleloomulikuga ettevaatlik olla, sest pole ju teada, kas anne tuleb jumala või kuradi käest. 
Ühel päeval teeb Luzia vea ning paljastab oma oskused perenaisele Valentinale, kes näeb selles võimalust raha teenida ja positsiooni parandada. Algselt sunnib Valentina Luziat kodus teistele esinema, kuid lõpuks jõuavad kuuldused imetegijast ka Hispaania kuninga soosingust langenud sekretäri, Antonio Pérezi, kõrvu. Pérez loodab, et kui tal õnnestub leida piisavalt hea võlukunstiga tegeleja, kes kuningat sõjas Inglismaa Elizabeth I vastu aitaks, siis paraneb temagi positsioon.
Parima leidmiseks peavad neli kandidaati üksteise vastu võistlema. Üks väljavalitutest on Luzia ja tema juhendajaks saab surematu, tumeda tausta ning kuulsusega Guillén Santangel. 
Ma nautisin ajaloolist õhustikku ning Luzia ja Santangeli omavahelist suhtlemist. Nii raske oli raamatut vahepeal käest panna ja muid asju teha. Soovitan.

pealkiri: "The Familiar"
autor: Bardugo, Leigh
kirjastus: Flatiron Books
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 387
ilmumisaasta: 2024

ISBN-10: 125088425X
ISBN-13: 9781250884251

eesti keeles: pole ilmunud
saksa keeles: "Der Vertraute"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

05 mai 2024

Anna Jansson "Rääkida surnutega" (IV)


Kohalikult, meediumivõimetega naiselt tuleb vihje surnud tüdruku kohta ja nii leitaksegi tema juhistele toetudes üheksa-aastase lapse skelett. Uurimist asub juhtima politseinik Kristoffer Bark. Jäljed viivad lähedalasuvasse, mahapõlenud, endisesse matusebüroo majja, mille omanikud võtsid vastu tüdrukutest kasulapsi. Siit areneb üks valus lugu, mis viib otsapidi ka Kristofferi enda meeskonnaliikme minevikku.

SISURIKKUV INFO

Kõige rohkem üllatas mind see meediumitädi. Taustaloo tõttu eeldasin, et ta ka ikka tõsiselt usub oma võimetesse, kuid siis tuli välja, et ta sai kogu info hoopis teisi kanaleid pidi, mitte vaimude või selgeltnägimise abil ning vedas kliente täiesti teadlikult ninapidi.

VÕID EDASI LUGEDA

Lastevastast vägivalda on siin raamatus palju ja see pani mu taluvuse kohati tõsiselt proovile. Muus osas mulle meeldis. Janssoni stiil istub mulle ja loen teda kindlasti veel, sest ka Kristofferi isikliku elu areng läheb mulle korda.
"Rääkida surnutega" on sarja neljas raamat. Kolmandast osast "Tantsi mu nukk" kirjutasin siin. Põhimõtteliselt on loetav ka eraldiseisvana, sest põhitegelaste tausta kirjutatakse piisavalt lahti, aga arvan, et võimalusel soovitaksin siiski lugeda algusest.

pealkiri: "Rääkida surnutega"
autor: Jansson, Anna
tõlkija: Jesmin, Mari
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 282
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789916126295

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 4/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!***


04 mai 2024

Lilja Sigurdardòttir "Jäine päike" (I)


Áróra ja Ísafold on inglise-islandi segaperekonnast pärit õed. Áróra elab Londonis ja teenib elatist finantskuritegude uurimisega, ta on andekas nn. kadunud raha üles leidma. Ísafold elab koos elukaaslase Björniga Islandil, aga pole juba kaks nädalat ei telefonile vastanud ega Facebooki postitanud. 
Ema ärgitab Árórat õde otsima minema ehk oskab Björn midagi öelda, kui näost näkku küsida? Kohapeal selgub, et õde lasti töölt varguse pärast lahti ja keegi pole teda juba nädalaid näinud. Björn oli Ísafoldi suhtes vägivaldne, kuid naine läks alati mehe juurde tagasi. Kas Björnil on ta kadumisega midagi pistmist?
Paralleelselt Ísafoldi otsimisega tegeleb Áróra ka oma põhitööga ning uurib välja, mida sarmikas hotelliomanik Hákon varjab.
Kõrvaltegelastest on huvitavad Ísafoldi-Björni naabrid Olga ja illegaalne immigrant Omar (see tüüp ei meeldinud üldse, ma arvan, et tema taust polnud sugugi nii süütu, kui ta Olgale näitas) ning obsessivkompulsiivse häirega Grímur. Árórat aitab õe otsimisel ka politseiuurija onu (aga mitte tegelikult onu) Daníel.
Raamat läheb kiiresti edasi, peatükid on lühikesed ning lugu põnev. Lõpplahendus polnud küll mõnes mõttes üllatus, aga mulle meeldis ja asun nüüd kohe teist osa lugema. 

pealkiri:  "Jäine päike"
autor: Sigurdardóttir, Lilja
tõlkija: Suits, Leena
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 270
ilmumisaasta: 2023

ISBN-13: 9789916703748

inglise keeles: "Cold as Hell"
saksa keeles: "Höllenkalt"

Goodreadsi hinnag: 4/5 

***Suur tänu kirjastusele Eesti Raamat!***

03 mai 2024

Miranda Cowley Heller "The Paper Palace"


Raamatu peategelaseks on viiekümneaastane, abielus ja kolme lapse ema Elle, kelle üks vanimaid sõpru on Jonas. Viimase poolt on see alati olnud sõprusest midagi enamat. Siinkohal vaidlevad mitmed lugejad mulle kindlasti vastu, et ka Elle armastas Jonast kogu südamest, kuid mulle jäi terve raamatu jooksul tunne, et Elle oli oma tausta tõttu emotsionaalselt nii katki, et ta polnud võimeline end nii palju avama, et kedagi südamest armastada. 
Aastatepikkune lähedus viib lõpuks selleni, et nad seksivad ning see seab kogu tuleviku kahtluse alla. Kas mõlemad jäävad koos oma abikaasadega või minnakse lahku ning lõpuks saavadki /jäävadki Jonas ja Elle kokku? Tegelik lõpp jääb lahtiseks ning teisedki lugejad pole ühisel arvamusel. Mina isiklikult arvan, et Elle jäi Peteri juurde.   
"The Paper Palace" on hea näide sellest, kuidas teose välimuse järgi ei tohiks sisu üle otsustada. Roosamannavahulist suvelugemist siit ei leia ning raamat peaks tulema hoiatusega, et selles on laste seksuaalset väärkohtlemist. 
Kui lahtine lõpp väljaarvata, siis mulle meeldis.

pealkiri: "The Paper Palace"
autor: Heller, Miranda Cowley
kirjastus: Riverhead Books
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 400
ilmumisaasta: 2021

ISBN-10: 0593329821
ISBN-13: 9780593329825

eesti keeles: "Paberloss"
saksa keeles: "Die Papierpalast"

Goodreadsi hinnag: 4/5


01 mai 2024

Eva Frantz "Sinine villa" (I)


Kaks noort sõidavad peolt koju ja ühtäkki on autotulede valgusvihus väike poiss. Laps juhatab ehmunud paari lähedalasuva sinise maja juurde, kus nad leiavad põrandal lebava vigastatud naise.
Selgub, et hinge vaakuv naine on blogimaailmas tuntud kui Sinise villa Becca, kes kirjutab oma postitusi Ilon Wiklandi laadsest nostalgilisest ja harmoonilisest kodust. Kuigi negatiivsed kommentaarid kuuluvad blogipidamise juurde, on ta viimasel ajal saanud lausa tapmisähvardusi. Juhtumit asub uurima politseinik Anna Glad, kelle isiklik elu on kõike muud kui klantspilt. 
Oli põnev ning autor oli mu arvates sotsiaalmeedia pahupoolt väga hästi tabanud. Kuid kohati ka väga jõhker. Lugesin lennukis ja vahepeal kui asi liiga karmiks läks, vaatasin kerget naistekat vahele ja lugesin edasi. Kahjuks sai raamat enne läbi kui lend, nii et istusin seal ootuses, et saan kojujõudes järgmise osa võtta, kuid siis avastasin oma suureks pettumuseks, et olin selle Eestist ostmata jätnud. Eks ma pean nüüd ootama kuni raamat minuni jõuab ja sarja edasi lugeda saan.

pealkiri: "Sinine villa"
autor: Frantz, Eva
tõlkija: Okas, Kadri
kirjastus: Rahva Raamatu Kirjastus
formaat:
 pehmekaaneline
lehekülgede arv: 328
ilmumisaasta: 2022 (esmatrükk 2017)

ISBN-13: 9789916140581

inglise keeles: pole ilmunud
saksa keeles: pole ilmunud

Goodreadsi hinnag: 5/5