07 märts 2023

Kathryn Stockett "The Help"


1962. aasta Usas, Mississippi osariigis, Jacksoni linnas. Kuigi kodusōjast on möödas sada aastat, pole segregatsioon ja rassism selles piirkonnas kuhugi kadunud. Mustanahalised on teisejärgulised inimesed, kes ei tohi valget isegi puudutada, ammugi siis samas poes, haiglas või raamatukogus käia.
Skeeter on noor vallaline naine ning oma sõpruskonnast ainuke, kes ülikooli lõpetas. Ta parimad sõbrannad on Hilly ja Elizabeth, kellest ta on tegelikult juba ammu lahku kasvanud, kuid vanast harjumusest ikka suhtleb.
Erinevalt oma sõpradest, tahab Skeeter elust rohkemat, kui abielu ja lapsed. Ta unistab (aja)kirjanikuametist ja sobivat, piisavalt skandaalset teemat otsides, otsustab kirjutada mustanahaliste koduabiliste elust. Tema suhtlusringkonnas on tavaline, et mustanahalised naised töötavad valgete majades koduabilistena, aga senini pole Skeeter nende elule eriti mõlenud. 
Kui mitmed koduabilised on valmis eluga riskides oma kogemustest rääkima, siis hakkab ka Skeeter asju hoopis paremini mõistma. Ning esialgne oma huvides kirjutamine muutub hoopis millekski suuremaks ja mõjukamaks. 
Olin seda juba korra lugenud, kuid sel korral oli tunne hoopis teine. Lugesin ja mõtlesin, et Usa peaks olema vahepeal edasi arenenud ja paremaks muutunud, kuid viimaste aastate uudiseid vaadates, tundub, et minnakse hoopis tagurpidi. 
Kuid lugege teiegi, kui seni pole veel ette juhtunud.


pealkiri:  "The Help"
autor: Stockett, Kathryn
kirjastus: G. P. Putnam's Sons
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 464
ilmumisaasta: 2009

ISBN-10: 0399155341
ISBN-13: 9780399155345

eesti keeles: "Koduabiline"
saksa keeles: "Gute Geister"

Goodreadsi hinnag: 5/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar