30 jaanuar 2023

Charles Frazier "Cold Mountain"


"Cold Mountain" viib meid Ameerika kodusõja lõppu, mil sõda veel küll kestab, kuid sõjameestel on ammu isu täis. W. P. Inman on konföderatsiooniarmee sõdur, kes sai lahingus haavata, kuid on piisavalt paranenud, et kardab uuesti rindele sattuda. Nii otsustab mees oma varanatukese kokku pakkida, haiglast lahkuda, armeest deserteeruda ja koju tagasi, armastatud Ada juurde minna. Tegelikult polnudki nende vahel enne sõda midagi erilist, kerge armumine vast, kuid aastatepikkused mõtisklused ja unistused, on sellest lühikesest tutvusest Inmani jaoks suure armastuse kasvatanud. 
Ada on ehtne linnapreili. Ta kirikuõpetajast isa ei pidanud vajalikuks, et tütar midagi peale kaunite kunstide valdaks, sest rikkale ja heast soost daamile piisab joonistamisest ja klaverimängimisest. Muud vajadused, nagu majapidamine saab rahaga lahendatud. Kuid sõda jätab nad rahatuks ning isa surma järel istub Ada talus üksinda ning nälgib, sest ta lihtsalt ei oska midagi teha. Õnneks tuleb talle appi kodutu neiu Ruby, kes on lapsest peale ellujäämise ja üksi hakkamasaamise kunsti õppinud.
"Cold Mountain" on mu lugemisnimekirjas olnud juba pikka aega, küllap hetkest, mil selle põhjal tehtud filmi reklaami nägin. Vahepeal ununes, sest igasugu uusi ja huvitavamaid lugemisi tuli peale, aga Eesti Raamatu "uute alguste" teema raames, võtsin riiulist jälle välja ja hakkasin lugema. 
Raamat üllatas mind, teadsin ju vaid seda, mis sisututvustuses kirjas. Käsitletav teema on küll kohati valus, jõhker ja vastik, sest sõda seda kõike ju ongi, kuid autori kirjutamisstiil on ilus ja nauditav. Kui uuetest algustest rääkida, siis mõnes mõttes saavad selle kõik kolm põhitegelast. Kõige suurema muutuse teeb läbi Ada, kes tänu Rubyle eluga hakkama saama õpib. Väga meeldis, olen oma valikuga rahul ning kindlasti loen sellelt autorilt midagi veel.

pealkiri: "Cold Mountain"
autor: Frazier, Charles
tõlkija: Hanko, Urve
kirjastus: Eesti Raamat
formaat:
 kõvakaaneline
lehekülgede arv: 337
ilmumisaasta: 2006 (esmatrükk 1997)

ISBN-10: 9985655281
ISBN-13: 9789985655283

inglise keeles: "Cold Mountain"
saksa keeles: "Unterwegs nach Cold Mountain"

Goodreadsi hinnag: 5/5 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar