13 oktoober 2021

Michael Crichton "Jurassic Park" (I)


Rikkur John Hammondile tuleb pähe, luua uut tüüpi loomapark, kus ei elutse mitte igas tavalises loomaaias nähtavad loomad, vaid haruldased dinosaurused. Kui ta investorid hakkavad närviliseks muutuma, siis kutsub ta juristi projekti isiklikult üle vaatama, kutse saavad ka spetsialisid ja Hammondi lapselapsed.  
Kohapeal selgub, et ta teadlased on DNA abil suutnud taaselustada mitu erinevat liiki dinosaurusi - on nii suuri kui väikesi, taime- kui lihatoidulisi ning loomulikult ei puudu ka üliohtlik ja surmav türannosaurus. Kõik loomad on emased ning uued isendid saavad tekkida vaid katseklaasis. Nii, et Hammond on kõik põhjalikult läbi mõelnud. 
Loomulikult läheb kõik täpselt nii untsu, kui see minna saab ja kõik saarel olevad inimesed on surmaohus.
Kuu või kaks tagasi juhtusin Netflixi pealt vaatama sarja "The Movies That Made Us", mille ühes osas räägiti filmi "Jurassic Park" tekkeloost. See tuletas filmi uuesti meelde ja nii vaatasin sellegi ära. Olen alati teadnud, et film on tehtud samanimelise raamatu põhjal, kuid enda mäletamist mööda, polnud ma seda kunagi lugenud. Oli viimane aeg see viga parandada.
Enne filmi nähes ja alles siis raamatut lugedes, ei saa viimasele täiesti sajaprotsendiliselt objektiivset hinnangut anda, sest film jookseb peas taustaks. Kuid arvan, et raamat on väga hea, sest selles on palju enam sündmusi ja tegelaste motiive selgitavat taustainfot. Kuna mul pole vastavaid teadmisi, siis teaduslikku mõttekäiku ma kommenteerida ei oska, kuid meelelahutuse mõttes meeldis mulle väga. 
Soovitan teilegi, sest miks mitte see kuskilt kapinurgast üles otsida ja (uuesti) lugeda.

pealkiri: "Jurassic Park"
autor: Crichton, Michael
kirjastus: Mass Market Paperback
formaat:
taskuformaadis pehmekaaneline
lehekülgede arv: 448
ilmumisaasta: 2015
(esmatrükk 1990)
ISBN-13:
 9780345538987
 
eesti keeles: "Sauruste park"
saksa keeles: "DinoPark" ja "Jurassic Park"

Goodreadsi hinnang: 4.5/5 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar